Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА МОЖЕ ДА БЪДЕ НАПАДНАТА И ОТ БЕЛАРУС, КЪДЕТО С РУСИЯ СЕ ПРОВЕЖДАТ УЧЕНИЯ

Киев, 19 януари 2022.- Украйна може да бъде атакувана и от Беларус, допускат военни експерти. Сега там се концентрират и руските войски, които пристигат за военни учения ″Съюзна решимост-2022″, планирани за февруари.

От нашето и чуждо разузнаване, а така също от открити източници постъпва информация, че само вчера в Беларус са кацнали 12 изтребители Су-35 и са се настанили два ПВО дивизиона С-400 и един ракетно-оръдиен дивизион ″Панцир-С″.

Предвижда се военните от двете страни да отработват на първия етап – отбрана на държавна граница във въздушното пространство, а на втория – отпор на ″външна агресия″, издирване, блокиране и унищожаване на незаконни въоръжени формирования и диверсионно-разузнавателни групи на ″условия″ противник.

За целта, най-вероятно, ще се наложи да задействаме целия ни военен потенциал, заяви руският заместник-министър на отбраната генерал-полковник Александър Фомин. Също така той допусна, че по време на ученията руските и белоруските подразделения ще се готвят да действат и ″извън своите граници на отговорност″. Очевидно, става дума за нахлуване в Украйна, която не е член на НАТО, а не за прибалтийските страни или Полша – членки на алианса.

Твърди се, че концентриране на белоруско-руската групировка покрай границата с Украйна (от нея до Киев са само 200 км) има и друга цел – украинското командване да прехвърли част от силите си към север, като по този начин се отслабва кримското и донбаското направление.(УВести)