Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВСЯКАКВО ОРЪЖЕЙНО ЕМБАРГО ПРОТИВ УКРАЙНА ТРЯБВА ДА ПАДНЕ

София, 18 януари 2022.- Всякакви видове ембарго – и скрити, и открити, срещу продажбата на оръжия за Украйна следва да паднат, защото страната трябва да бъде в състояние да се отбранява срещу руската заплаха.

Иванна Климпуш-Цинцадзе

Това заяви в Европейския парламент в Страсбург Иванна Климпуш-Цинцадзе – депутат във Върховната Рада, бивш вицепремиер за европейската и евроатлантическата интеграция.

Тя участва в среща с върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, организирана от Комисията за външни работи и Подкомисията за сигурност и отбрана.

Часове преди дебата стана ясно, че Германия е отказала да достави оръжие на Украйна. В Берлин били недоволни от закупуване на оръжие за страната дори чрез системата на НАТО, поясни Климпуш-Цинцадзе пред Клуб Z. Там смятат, че това трябва да се решава не само на национално равнище, но и на ниво ЕС.

Украинската депутатка изрази надежда, че Европа ще бъде единна и ще позволи доставки на оръжие за страната й.

Председателите на двете парламентарни комисии – Дейвид Макалистър и Натали Лоазо, предложиха ЕП да изпрати в Украйна мисия за проучване на фактите. Така, според Макалистър, ще бъде даден сигнал за солидарност с украинския народ в този момент на несигурност, съобщава Момчил Инджов – кореспондент на ″Клуб Z″ в Брюксел.(УВести)