Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПЕТРО ПОРОШЕНКО СЕ ЗАВЪРНА В УКРАЙНА, ПОСРЕЩАТ ГО НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ

Киев, 17 януари 2022.- Бившият президент на Украйна Петро Порошенко се завърна в родината си. На летището ″Жуляни″ той беше посрещнат от няколко хиляди свои привърженици, които скандираха ″Зелю вън!″, ″Не на диктатурата!″, ″Украйна се нуждае от Порох″ (на украински ″порох″ означа ″барут″). Пред тях, обръщайки се към действащия президент Володимир Зеленский, Порошенко заяви: ″I’II be back!″ (″Аз ще се върна″ – от филма ″Терминатор″).

Петро Порошенко – президент на Украйна през 2014-2019 гг.

″Връщам се в Украйна, за да помагам на страната си, за да можем да се отбраняване, ако се наложи, и да привлечен международно внимание″,- каза още бившият държавен глава.

В края на м.г. той замина за чужбина след неуспелия опит да му се връчи призовка за разпит в Държавното бюро за разследване (ДБР).

Сегашната украинска власт обвинява Петро Порошенко в злоупотреба със служебното си положение през петгодишния му мандат. По-специално, че е позволил да се купуват въглища за отоплителен сезон през 2015 г. от окупираната част на Донбас. Това е било ″основание″ да обвинят петия ни президент в… ″спонсориране на тероризма″. За действащия президент Порошенко е враг №1.

Порох е с Украйна, ние сме с
Порох!

В чужбина Петро Порошенко посети Франция, Германия, Англия и Полша, където говори с тамошните политически лидери и депутати, даде интервю през различни медии, в частност, за ″Газета виборча″ на известния полски журналист Адам Михник.

Петро Порошенко е президент на Украйна от 2014 до 2019 гг. През 2019 г. губи балотажа от Зеленский (25% срещу 73%). Лидер е на парламентарната партия ″Европейска солидарност″, която в момента, според социологията, е №1. Депутат е във Върховната Рада.(УВести)

Още по темата: ПЕТРО ПОРОШЕНКО ПРЕД АДАМ МИХНИК: ПРЕЗ ЮНИ НАТО ДА ДАДЕ НА УКРАЙНА ПЛАН ЗА ЧЛЕНСТВО В АЛИАНСА