Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram

УКРАЙНА СЕ СДОБИ СЪС САТЕЛИТ, ЩЕ ГО ИЗПОЛЗВА И ЗА ВОЕННИ ЦЕЛИ

Киев, 16 януари 2022.- Родината ни вече разполага със сателит. Преди три дни ракета-носител ″Falcon 9″ на компанията ″SpaceX″ изведе в околоземната орбита нашия ″Сич-2-30″, а вчера Центърът на управление на полета край гр.Хмелницки установи с него контакт. Всички системи на сателита работят нормално.

″Сич-2-30″

Апаратът е предназначен да изпраща цифрови изображения от повърхността на Земята за използване в селското и горско стопанство, за картография, контрол върху водните ресурси, мониторинг на стихийните бедствия, за научни цели и, разбира се, за отбранителна сфера. Сателитът ще работи и по програмата на Европейския съюз ″Copernicus″ за наблюдения на нашата планета, съобщава в.″Урядовий кур’єр″.

″Сич-2-30″ е първият от общо осемте сателита, които ще бъдат произведени в Украйна и изпратени в космос в рамките на стратегическа програма, която се очаква да бъде одобрена от Върховната Рада.

Сателитът ″Сич-2-30″ е произведен от Конструкторското бюро ″Пивденне″ (гр.Днипро) заедно с такива наши предприятия, като ″Хартрон-Аркос ЛТД″ (гр.Харкив), ″НВП «Хартрон-Юком″ (гр.Запорижжя), ″Защита и автоматизация на обекти НДИРВ» (гр.Харкив), КБ ″Арсенал″ (гр.Киев), научно-изследователско предприятие ″Конекс″ (гр.Лвив), Лвивски център на Института за космически изследвания към Националната академия на науките на Украйна, предприятието ″Киевприлад″ (гр.Киев) и др.(УВести)

Още по темата: УКРАЙНА И КАНАДА ЩЕ СТРОЯТ КОСМОДРУМ