Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА СЕ СДОБИ СЪС САТЕЛИТ, ЩЕ ГО ИЗПОЛЗВА И ЗА ВОЕННИ ЦЕЛИ

Киев, 16 януари 2022.- Родината ни вече разполага със сателит. Преди три дни ракета-носител ″Falcon 9″ на компанията ″SpaceX″ изведе в околоземната орбита нашия ″Сич-2-30″, а вчера Центърът на управление на полета край гр.Хмелницки установи с него контакт. Всички системи на сателита работят нормално.

″Сич-2-30″

Апаратът е предназначен да изпраща цифрови изображения от повърхността на Земята за използване в селското и горско стопанство, за картография, контрол върху водните ресурси, мониторинг на стихийните бедствия, за научни цели и, разбира се, за отбранителна сфера. Сателитът ще работи и по програмата на Европейския съюз ″Copernicus″ за наблюдения на нашата планета, съобщава в.″Урядовий кур’єр″.

″Сич-2-30″ е първият от общо осемте сателита, които ще бъдат произведени в Украйна и изпратени в космос в рамките на стратегическа програма, която се очаква да бъде одобрена от Върховната Рада.

Сателитът ″Сич-2-30″ е произведен от Конструкторското бюро ″Пивденне″ (гр.Днипро) заедно с такива наши предприятия, като ″Хартрон-Аркос ЛТД″ (гр.Харкив), ″НВП «Хартрон-Юком″ (гр.Запорижжя), ″Защита и автоматизация на обекти НДИРВ» (гр.Харкив), КБ ″Арсенал″ (гр.Киев), научно-изследователско предприятие ″Конекс″ (гр.Лвив), Лвивски център на Института за космически изследвания към Националната академия на науките на Украйна, предприятието ″Киевприлад″ (гр.Киев) и др.(УВести)

Още по темата: УКРАЙНА И КАНАДА ЩЕ СТРОЯТ КОСМОДРУМ