Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ТЕ ИЗДЪРЖАХА, НЕ ИЗДЪРЖА БЕТОНЪТ: НАШИ КИБОРГИ ЗАЩИТАВАТ ДОНЕЦКОТО ЛЕТИЩЕ 242 ДНИ

Киев, 16 януари 2022.- Днес в Украйна е Денят в памет на защитниците на летището в Донецк. Народът ги нарича киборги. Те 242 дни и нощи бранят този обект, станал символ на мъжеството и воинската доблест на украинския боец.

Така сега изглежда диспечерската кула на летището ″Донецк″

На 26 май 2014 г. руснаците, включително чеченците на Рамзан Кадъров, и сепаратистите правят опит да превземат това летище – важен стратегически възел. Обстрелват го с ″Градове″, миномети, танкове. Но не успяват. Нашите отблъскват всички атаки. После до септември с.г. там е относително спокойно. Но с настъпване на есента сраженията започват отново, с променлив успех, и не стихват чак до януари 2015 г. Именно през този месец се водят най-активните боеве, най-вече около и вътре в терминала. Дори се стига дотам, че ние контролираме първи етаж, а врагът – мазето и втори етаж. И едва след като руснаците минират междуетажните плочи и ги взривяват (тогава загиват 58 киборга), нашите решават на 22 януари да напуснат летището. ″Те издържаха, не издържа бетонът″, – ще каже за тях народът.

По официални данни, при отбраната на ″Донецк″ геройски загиват над 100 наши войници. На седем души е дадено звание ″Герой на Украйна″ (посмъртно).

Киборгът Дмитро Девятилов. Снимах го в Хисаря през лятото на 2015 г., където той лекуваше раните си. На фланелката му пише: ″Благодаря ти, Господи, че съм украинец″

Значение на тези боеве от военна гледна точка: защитниците на ″Донецк″ задържат и приковават към себе си значителни сили на врага, което не е позволило на руската армия да проникне по-дълбоко в украинската територия (освен до Дебалцево).

В изкуството бойната доблест на киборгите е възпята по следния начин: пълнометражен документален филм ″Доброволци на Божата чета″; поема ″Донецкото летище″; серия от снимките в ″Лос Анджелис Таймс″; фотоизложба ″Войната. Без гланц″; роман ″Летището″, пълнометражен игрален филм ″Киборгите″.

Автор: Васил Жукивский

Още по темата: Видеорепортаж за лекуване на нашите ранени войници в Хисаря и интервю с киборга Дмитро Девятилов може да видите ТУК