Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКИ ХАКЕРИ НАПАДНАХА УКРАЙНА И БЛОКИРАХА САЙТОВЕ НА НЯКОЛКО ВЕДОМСТВА

Киев, 14 януари 2022.- Хакерската атака върху сайтове на няколко наши министерства и ведомства има руска следа, смятат в украинския Център за стратегически комуникации и информационна сигурност.

Атаката стана в нощта 13 срещу 14 януари т.г. и засегна Министерството на външните работи, Министерството на образованието и науката и няколко други ведомства.

Към руската следа води, преди всичко, това, че съобщението за атаката най-напред се появява през нощта в руския сегмент на Фейсбук, след това – в някои прокремълски медии със заглавия от типа ″Бойте се!″ и ″Чака ви по-зле!″, и едва после – в други, ″нормални″, руски медии.

В украински средства за информация съобщенията за атаката се появиха едва тази сутрин.

Очевидно, хакерите са искали да скрият произхода си, пускайки заплашителни текстове включително на полски език за бандеровци и ОУН-УПА и споменавали Галичина и Волин с цел да посеят смут между Украйна и Полша, спекулирайки върху някои трагични и спорни теми от украинско-полската история. Само че експерти по полски език са констатирали, че, да, текстът е написан на правилен полски, без грешки, но си личи, че е писан не от носителя на езика.

От 2014 г. насам руски хакери постоянно атакуват Украйна. Но такава мащабна акция върху държавни институции не е имало отдавна. Очевидно, това е свързано с дипломатическата загуба на Русия през тази седмица в Женева и Брюксел, където Кремъл не успя да пречупи Запада за сметка на Украйна и да изтъргува ″гаранции за сигурност″, включително юридическото фиксирано неразширяване на НАТО на изток. Освен това, днес Кремъл обяви бойна готовност във всички родове на въоръжените си сили. Затова може да се допусне, че става дума за добре обмислена ″сплашваща″ атака по всички линии.

От ЕС заявиха, че са готови да ни помогнат да подсилим структурите си, които противодействат на киберпрестъпления.

През декември 2015 г. хакерите атакуват енергийната система в Западна Украйна и остават без ток за часове над 230 хил. души. За проникване използват троянска програма ″BlackEnergy″. През декември 2016 г. те атакуват украинската хазна и за известно време правят невъзможни разплащания между институциите.

Към момента на написване на тази дописка (17:30) достъпът към сайта на МВнР на Украйна не беше възможен.(УВести)