Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА С НЕТЪРПЕНИЕ ОЧАКВА ПО-НАТАТЪШНОТО РАЗВИТИЕ НА ВРЪЗКИТЕ С НАТО, КАЗВА ДМИТРО КУЛЕБА

Киев, 13 януари 2022.- Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба излезе с коментар по преговори, състояли се на 10-13 януари т.г. между САЩ, НАТО и ОССЕ, от една страна, и Русия – от друга:

Дмитро Кулеба

● Приветстваме непоколебимото единство, демонстрирано от САЩ, НАТО и ЕС при отхвърлянето на незаконните искания на Русия. Опитът на Русия да използва право на вето върху Украйна подкопава суверенитета и правото на Украйна да се стреми да стане член на НАТО, което не може да бъде предмет на преговори между трети страни. Нито нашата страна, нито нашите партньори никога няма да преминат тази червена линия.

● Западът също така отхвърли исканията на Русия да ограничи обхвата на практическото военно сътрудничество между НАТО и неговите партньори.

● Украйна очаква с нетърпение по-нататъшното развитие на връзките си с НАТО, включително по отношение на реформирането на нейния сектор за сигурност и отбрана и укрепване на способностите за защита от руската агресия. Срещата на върха на НАТО в Мадрид, насрочена за юни т.г., трябва да засили ангажимента на алианса да отстоява основните му принципи, включително политиката на отворени врати.

● Вторият основен извод от седмицата на дипломацията в Европа: международната общност потвърди, че без Украйна няма да бъдат взети решения за Украйна. Това унищожи надеждите на Русия да направи споразумения със САЩ. Няма да има сигурност в Европа без сигурност в Украйна. Всички дискусии относно сигурността в Европа трябва да включват ЕС и Украйна.

● Високо оценяваме, че нашите партньори са били в тесен контакт с Украйна преди и по време на дипломатическите контакти с Русия тази седмица и затова не се чувствахме изоставени.

● Сега идва най-решаващият момент. Изявленията на руските официални лица, че Русия няма планове да нахлуе отново в Украйна, не трябва да подвеждат международната общност. Фактите говорят сами за себе си: Русия продължава да укрепва своята армада от войски, танкове, артилерийски системи, въздушни и военноморски части по границите на Украйна и във временно окупираната територия на Украйна.

● 54 батальонни тактически групи са разположени в непосредствена близост до украинска територия. Това означава, че повече от 106 000 добре обучени редовни войски, 1500 танка, 3600 бойни бронирани машини и 1900 артилерия са готови за започване на голяма военна операция. Освен това на 12 януари 2022 г. Русия реши да проведе военно учение по нашите граници с участието на около 3000 военнослужещи. Изключително тревожни са съобщенията, че Русия също приближава своите ударни хеликоптери.

● САЩ, НАТО и ЕС трябва положат всички усилия, за да гарантират, че Русия деескалира ситуацията по границата, в окупираните части на Донбас и в Крим. Последиците от нова руска инвазия в Украйна ще бъдат опустошителни за Европа. Има съществена нужда от твърди и решителни действия за избягване на най-лошия сценарий.

● Международната общност трябва да ускори работата по изготвянето на цялостен пакет от мерки за възпиране на Русия от по-нататъшна агресия. Това включва политически действия, високоефективни икономически санкции срещу Русия и прехвърляне на отбранително военно оборудване на украинските въоръжени сили.

● От друга страна, Украйна, Франция и Германия ще продължат ангажимента си с Русия за съживяване на смислен диалог в рамките на Нормандския формат и Тристранната контактна група. Готови сме да обсъдим с Русия всички въпроси, свързани с мирното уреждане на конфликта както на ниво четири държави, така и на двустранно ниво, включително на ниво президенти.

● Отправната точка към дискусиите относно сигурността в Европа трябва да започне с прекратяване на Русия въоръжената агресия срещу Украйна, отказ на логиката на войната и изпълнение на Русия ангажиментите по споразуменията от Минск и споразуменията от срещата на върха в Париж в Нормандски формат през 2019 г.(УВести)

Още по темата: ДМИТРО КУЛЕБА: РУСИЯ НЯМА ДА ПОЛУЧИ ГАРАНЦИИ, ЧЕ НАТО НЯМА ДА СЕ РАЗШИРЯВА