Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ЗАПЛАШВА ЗАПАДА С РАЗПОЛАГАНЕ НА РАКЕТИ В КУБА И ВЕНЕЦУЕЛА. ПОВТАРЯ ЛИ СЕ КАРИБСКАТА КРИЗА ОТ 1962-А?

Киев, 13 януари 2022.- ″Ние не изключваме, че при провал на преговори по нашите гаранции за сигурност може да разположим нашата военна инфраструктура в Куба и Венецуела″, – заяви пред телевизията RTVI Сергей Рябков – заместник-министър на външните работи на Русия.

Според него, всичко зависи от Вашингтон, който трябвало да спре да ″провокира″ Русия и да я ″притиска″ във военно отношение.

Рябков добави, че руските генерали предлагат на президента Путин различни варианти, ако ситуацията ще се влоши. Дипломатът отказа да озвучи, за какво става дума. Но спомена, че ″сюжетът ще е тежък″, и затова страните трябва да се договорят по дипломатическа линия.

И според говорителя на Кремъл, преговорите в Женева и Брюксел не доведоха до добър резултат. ″Тези развори трябваше да дадат отговори на определени въпроси″, – каза Дмитрий Песков. Но руската страна не ги получи. И това е бил минус.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия не може да разрешава или да забранява, ″кого да каним в алианса и кога″. На което Песков реагира, че и НАТО не може да диктува на Кремъл, как, кога и какви войски да мести по руската територия. С други думи, военната ескалация край украинската граница ще продължи.

Затова, според Збигнев Рау – председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), в момента възникването на война на Стария Континент е толкова вероятно, колкото никога досега през последните 30 години. Днес (след Женева и Брюксел) ще провежда трети рунд на преговорите между Запада и Русия, но в рамките на ОССЕ, който, по мнение на някои експерти, ще приключи както и предишните два – САЩ-Русия и НАТО-Русия, без никакъв напредък в деескалиране на напрежението в Европа.

Същевременно, американския Конгрес по предложение на демократите допуска при определени обстоятелства, като нахлуване в Украйна, санкции да бъдат въведени и против висшето руско ръководство – президента Путин, премиера Мишустин, външния министър Лавров, министъра на отбраната Шойгу, началника на Генералния щаб Герасимов, а така също против командващи на различни видове войски в руската армия. Коментарът на Дмитрий Песков по тази идея беше, че тогава Русия ще скъса отношения. Но за какви отношения става дума, той не уточни.

Ще напомним, че санкциите против Русия са въведени през 2014 г., след като Кремъл окупира украинския Крим, въведе войски в източната част на украинския Донбас и на 17 юли с.г. свали над Украйна малазийски пътнически ″Боинг″ с почти 300 души на борда.(УВести)

Нашата справка:

През 1962 г. светът е бил на прага на една ядрена война. Тази ситуация влезе в историята като ″карибска криза″. Тя е най-острата международна криза по време на т.н. студена война. Възниква между СССР и САЩ след като Москва докарва и инсталира на Куба балистични ракети с атомни бойни глави, насочени към САЩ. След разговори между Джон Кенеди и Никита Хрушчов на 28 октомври с.г. Москва обещава да изтегли своите ракети от Куба, а Вашингтон – своите от Турция. Карибската криза се смята за момент, когато ″студената война″ е можела да прерасне в ″гореща″ ядрена.