Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОТ РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ ИСКАТ УКРАЙНА ДА ПОЛУЧИ СТАТУТ ″СТРАНА НА НАТО+″

Киев, 11 януари 2022.- Няколко американски конгресмена от Републиканската партия внесоха законопроект за даване на Украйна статут ″Страна на НАТО+″, съобщава ″Гласът на Америка″.

Това ще облекчи Киев да получава помощ в областта на въоръженията и сигурността при евентуална агресия. Според Майкъл Макол от Камарата на представителите по международни дела, дипломацията има малко шансове да успее, яко зад нея не стои сериозна сила. Кремъл трябва да разбере, че Конгресът е против светът отново да се дели на сфери на влияние и няма да допусне на Украйна и други страни от Източна Европа да им се отказва да членуват в НАТО, сподели конгресменът.

Статутът ″Страна на НАТО+″ ще позволи бързо да се взимат решения за предоставяни и продажба на американски отбранителни стоки и услуги, по-специално, противокорабни и противовъздушни средства за отбрана.

Освен това, със законопроекта се предлага да се създаде механизъм за бързо въвеждане на санкции против ″Северен поток – 2″, ако Русия все пак реши да нападне Украйна. ″По този начин ще бъда блокирано въвеждането му в експлоатация″, – казва Майкъл Макол. В случай, че документът ще бъде приет, САЩ ще се задължават да разгледат и да гласуват въпрос за Русия като държава – спонсор на международния тероризъм.(УВести)