Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НА ПУТИН СЕ ПРИВИЖДА МЕЖДУНАРОДЕН ″ТЕРОРИЗЪМ″ И ″МАЙДАННИ″ ТЕХНОЛОГИИ В КАЗАХСТАН

Киев, 11 януари 2022.- В Казахстан се сблъскахме с международен ″тероризъм″, а при протестите се използваха ″майданни″ технологии, заяви руският президент Владимир Путин.

Според него, ″мироопазващата мисия″ на страните-членки на Организацията на договора за колективна безопасност (ОДКБ), т.е., на Русия, е много навременна и даже легитимна. ОДКБ показа своя потенциал, способност да действа бързо, решително и ефективно. Путин добави, че заплахата за Казахстан  беше не от стихийните протести, а от ″тези, които сe въоръжиха″. Но кои са ″тези″, не уточни. А към ″майданните″ технологии той причислява ″силово информационно осигуряване на безредиците″.

Касъм-Жомарт Токаев – президент на Казахстан от 2019 г.

Вълненията в Казахстан започнаха на 02 януари, на 4 и 5 станаха сблъсъци с полицията, а на 6 януари, по молба на президента Касъм-Жомарт Токаев, Русия, Беларус и Армения като членки на ОДКБ въведоха там свои войници. Според Токаев, който, използвайки случая, отстрани от власт бившия президент Нурсултан Назарбаев и неговия клан, днес ситуацията в Казахстан е стабилизирана и вдругиден ″миротворците″ трябва да напуснат страната. Но дали ще напуснат, особено руснаците, не се знае.

По време на вълненията в Казахстан загиват 164 души, почти 10 хил. са арестувани.(УВести)

Нашият коментар:

Очевидно, Путин изпитва ужас от украинския Майдан отпреди осем години и вижда го дори там, където го не е имало. Но следва да се отбележи, че Кремъл се научи да реагира бързо по повод всякакви народни вълнения. Ала ще бъде ли способен да предотврати евентуален руски бунт, който, според Пушкин, ″бессмысленный и беспощадный″? Това е първо. И второ: ″Мироопазващата мисия″ в Казахстан е нелегитимна, защото там нямало никаква външна заплаха. Приказките за ″международен тероризъм″ е поредна лъжа, към която прибягват, взимайки пример от другаря Путин, и други диктатори или кандидати за такива на постсъветското пространство, в случая – Токаев, московски възпитаник, бивш съветски дипломат.

Още по темата: КАЗАХСТАН МОЖЕ ДА СКАРА РУСИЯ И КИТАЙ, СМЯТА УКРАИНСКИ ПОЛИТОЛОГ