"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НА ПУТИН СЕ ПРИВИЖДА МЕЖДУНАРОДЕН ″ТЕРОРИЗЪМ″ И ″МАЙДАННИ″ ТЕХНОЛОГИИ В КАЗАХСТАН

Киев, 11 януари 2022.- В Казахстан се сблъскахме с международен ″тероризъм″, а при протестите се използваха ″майданни″ технологии, заяви руският президент Владимир Путин.

Според него, ″мироопазващата мисия″ на страните-членки на Организацията на договора за колективна безопасност (ОДКБ), т.е., на Русия, е много навременна и даже легитимна. ОДКБ показа своя потенциал, способност да действа бързо, решително и ефективно. Путин добави, че заплахата за Казахстан  беше не от стихийните протести, а от ″тези, които сe въоръжиха″. Но кои са ″тези″, не уточни. А към ″майданните″ технологии той причислява ″силово информационно осигуряване на безредиците″.

Касъм-Жомарт Токаев – президент на Казахстан от 2019 г.

Вълненията в Казахстан започнаха на 02 януари, на 4 и 5 станаха сблъсъци с полицията, а на 6 януари, по молба на президента Касъм-Жомарт Токаев, Русия, Беларус и Армения като членки на ОДКБ въведоха там свои войници. Според Токаев, който, използвайки случая, отстрани от власт бившия президент Нурсултан Назарбаев и неговия клан, днес ситуацията в Казахстан е стабилизирана и вдругиден ″миротворците″ трябва да напуснат страната. Но дали ще напуснат, особено руснаците, не се знае.

По време на вълненията в Казахстан загиват 164 души, почти 10 хил. са арестувани.(УВести)

Нашият коментар:

Очевидно, Путин изпитва ужас от украинския Майдан отпреди осем години и вижда го дори там, където го не е имало. Но следва да се отбележи, че Кремъл се научи да реагира бързо по повод всякакви народни вълнения. Ала ще бъде ли способен да предотврати евентуален руски бунт, който, според Пушкин, ″бессмысленный и беспощадный″? Това е първо. И второ: ″Мироопазващата мисия″ в Казахстан е нелегитимна, защото там нямало никаква външна заплаха. Приказките за ″международен тероризъм″ е поредна лъжа, към която прибягват, взимайки пример от другаря Путин, и други диктатори или кандидати за такива на постсъветското пространство, в случая – Токаев, московски възпитаник, бивш съветски дипломат.

Още по темата: КАЗАХСТАН МОЖЕ ДА СКАРА РУСИЯ И КИТАЙ, СМЯТА УКРАИНСКИ ПОЛИТОЛОГ