Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДМИТРО КУЛЕБА: РУСИЯ НЯМА ДА ПОЛУЧИ ГАРАНЦИИ, ЧЕ НАТО НЯМА ДА СЕ РАЗШИРЯВА

Киев, 11 януари 2022.- Западът каза на Русия, че НАТО не може да откаже на Украйна да членува в алианса и по този въпрос Москва няма право на глас. Това заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, който днес даде брифинг.

Дмитро Кулеба – дипломат №1 на Украйна

Вчера в Женева преговаряха делегациите на САЩ и Русия. Москва иска правни гаранции за неразширяване на НАТО на изток. По-конкретно, в алианса да не влизат Украйна и Грузия.

″Още рано да се правят задълбочени анализи, защото утре и на 13 януари ще има още две срещи – НАТО-Русия и Русия-ОССЕ″, – каза пан Дмитро. Но, според него, общата картина вече се прозира.

Русия иска да й се гарантира сигурност, но именно тя през 2014 г. разбалансира световния ред, като окупира Крим и нахлу в украинския Донбас, т.е., предизвика Запада да въвежда санкции и да се погрижи за безопасността на своите страни – членки и съюзници.

″Цинизмът на ситуация е в това, че Москва настоява за гаранции, но същевременно нейната армия ″вилнее″ покрай нашата граница, държи заложници в Крим и воюва в Донбас″, – заяви Дмитро Кулеба. И добави, че газовите доставки Кремъл  превърна в инструмент за постигане на външнополитическите си цели, руските спецслужби организират провокации на границата на Беларус с Полша и Литва.

В Женева Русия получи сигнал, че Западът няма да се договоря с нея зад гърба на Украйна, заяви Кулеба. Но ако Кремъл все пак иска да стартират преговори за сигурност, то той трябва да деескалира ситуацията покрай нашата граница – първо, второ – да напусне Донбас, и трето – да се махне от Крим.

″Много съм доволен, че нашата къртовска работа даде резултат и партньорите ни започват по-добре да разбират – сигурността на евроатлантическото пространство е невъзможна, докато Украйна е в опасност!″ – категоричен е Дмитро Кулеба, съобщава електронното издание ″Цензор-Нет″.(УВести)

Нашият коментар:

Мария Захарова

Вчера в Женева, след осемчасовите преговори, и САЩ, и Русия запазиха своите изходни позиции, което и се очакваше. Затова много странно изглеждаше днес разярената Мария Захарова – говорителка на руското външно министерство, нападайки своята колежка от Белия дом Джен Псаки (уж не била в течение по проблема) и настоявайки Вашингтон да не мълчи, а ″оперативно″ да отреагира на ултиматума на Путин.

Още по темата: ПУТИН ПРЕДЛАГА НА САЩ ПРОЕКТ ЗА НОВА ″ЯЛТА″ СЪС СФЕРИ НА ВЛИЯНИЕ