Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОЙНАТА ПРЕЧУПИ УКРАИНЕЦА, ИНАЧЕ ОЩЕ НЯКОЛКО ПОКОЛЕНИЯ ЩЯХА ДА СЕ ОРИЕНТИРАТ КЪМ РУСИЯ

Киев, 10 януари 2022.- Известният украински социолог и психолог проф. Евген Головаха даде интервю за електронното издание ″Главком″. Представяме ви няколко акцента от него за Украйна и Русия, Русия и крепостното право, за Елцин и Путин, за Запада и Донбас, за Русия и Китай.

УКРАЙНА – РУСИЯ

Когато Русия, вместо да е предразположена към нас, отнема територията ни, съзнанието неминуемо ще се промени. Войната, започнала през 2014 г., помогна да осъзнаем себе си. Сега към Запада се стреми 55-60% от населението, а  към Изтока – 20-25%, не повече. С други думи, ако не беше тази война, то поне още няколко поколения украинци щяха да се ориентират към Русия.

Украинците се отличават от руснаците. Демокрацията за нас е важна. Да, по своя психотип славяните си приличат. Но по обща култура те са различни. Украинците не са били под влияние на Ордата, за разлика от руснаците. Представете си – почти 300 години под Ордата! Руснаците обичат да казват, че те са наследници на СССР или на царската империя. Добре. Но те са и наследници на Ордата. За Московия може да се говори едва след превземането на Казан (столица на Казанското ханство, управлявало московските територии, 1552 г.) от цар Иван III Грозний.

Руснаците са поели традициите на Ордата, и тук е проблемът. Славянският манталитет е по-мек. Белорусите са такива. А и ние също, но не толкова. В Западна и Централна Украйна в продължение на векове е натрупан огромен демократически опит. И този опит е в основата на нашата традиция, култура, манталитет. Вземете една руска народна песен ″Во поле береза стояла″. Това дърво искат да го счупят – ″как пойду я в лес, погуляю, белую берёзу заломаю″. Тук се възвеличава едно насилие. Или пък ″Калинка-малинка″. Тя изобщо е безсмислена. Само едни морални послания, т.е., желание да правиш това, което искаш, а не това, което диктува общественият морал. При украинците такова няма да намерите. Ние имаме демокрация по време на Киевската Рус, после и в състава на Полско-литовската държава. След това и с поляците – не съвсем, но пък се появява волна Запорожка Сич, и поляците трябва да преговарят с нашите хетмани. И тук идва най-главното: за разлика от руснаците, украинците са били крепостни по-малко от сто години (в Московия крепостното право се въвежда през 1649 г. и се отменя едва през 1861 г. – б.″УВести″).

ЕЛЦИН – ПУТИН

Дали Борис Елцин е разбирал, кой е Владимир Путин? Сложен въпрос. Помня, в края на 1999 г. бях на една конференция по въпросите на демокрацията. Там участваха всички руски ″архитекти″ на перестройката, т.е., представители на демократичната общност. Разговаряме в кулоарите. И тук – новина! Елцин направи Путин премиер, с други думи, свой наследник. Всички руснаци се радват. Казвам: ″На какво се радвате, вие дори не си представяте, в какво той ще превърне Русия!″ А те: ″Ти нищо не разбираш, Путин е ученик на Анатолий Собчак (демократ, кмет на Санкт-Петербург – б.″УВести″), затова всичко ще е наред″. Подхвърлям, че Путин е от КГБ и не е ученик на Собчак. Казвам, че дори Сталин не е правил такива грешки, не е назначавал Берия за свой наследник. Не може специалните служби да се докопват до властта, защото системата ще бъде страшна.

Но и в Русия има демократи. Няма да назовавам техните имена, за да нямат проблеми. Ала те нищо не решават. Има и т.н. масов либерал. Той говори, да, Украйна е независима държава, да, вие имате право на самоопределение. Но после: ″Вие какво се правите там в Украйна на различни. Та ние с вас сме един народ″.

ЗАПАД И УКРАЙНА

Запад едва наскоро започна да осъзнава значението на Украйна. Разбира, че, докато ще я има Украйна, дотогава ще има и граница с цивилизования свят. Изчезне ли Украйна, край – идва ″студена″ война, но по-жестока от предишната. Сега ситуацията е както през 1938 г., преди Хитлер да анексира Чехословакия. Тогава Западът прежалва част от Европа, но сега има ядрено оръжие, и именно тук – съществена разлика в сравнение с онези времена.

ОКУПИРАНАТА ЧАСТ ОТ ДОНБАС

Разбира се, от 2014 г. насам жителите в онази част от Донбас се промениха и то не в добра посока. И руската пропаганда там действа, а и трудно се живее. При нас няма единно мнение, какво да се прави с тази територия – да я връщаме ли или не. Около 25-30% казват да връщаме, толкова – да не връщаме, а 18-20% са категорични, каквато и да е, но там е наша земя и трябва да я отвоюваме. Какво мисля аз? Не знам. Подкрепят ″Кримска платформа″. Когато всички страни задружно ще натискат Русия, няма да е лесно да се управлява окупирания полуостров. А относно Донбас, не трябва да се отказваме от нашите земи. И Западът нам казва същото. Защото в деня, когато ние ще се откажем от тази територия, ще настъпи край на нормален световен ред. Тогава ще тръгне сигнал, че всеки може ″заграбва″ всичко, каквото си иска. И ще започне една вакханалия, както в зората на цивилизацията, когато се създават империи и едни племена превземат други. Само с тази разлика, че сегашните племена имат ядрено оръжие.

РУСИЯ И КИТАЙ

Китай е грижата на Русия. Руснаците сгрешиха, като нападнаха Украйна. Можехме за градим общо евроазиатско пространство – от Лисабон до Владивосток, като защитна стена, която да ни предпазва от Китай. Пекин има своя стратегия, и не бърза, но някой ден ще започне да реализира тази стратегия и тогава Русия ще остане насаме с китайците, пред лицето на новата заплаха, сам на сам. И някой няма да й помогне.(УВести)

Евген Головаха – професор, доктор на науките, социолог, психолог, философ, общественик, директор на Института по социология към Националната академия на науките на Украйна. Един от авторите на книгата ″Глобални и локални кризи: преосмисляйки украинското общество″.