Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПАВЛО КЛИМКИН: УКРАЙНА ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ КЪМ АКТИВНА ПОЗИЦИЯ ВЪВ ВЪНШНАТА СИ ПОЛИТИКА

Киев, 06 януари 2022.- ″Ако Украйна не се върне към активна позиция във външната си политика, включително по въпроса за Донбас, то през тази година може да се превърне в пешка в международна игра″, – заяви пред ТВ ″24 канал″ бившият ни дипломат №1 Павло Климкин.

Павло Климкин

Според него, ние трябва да имаме своя игра, защото ако не се опитваме да я играем, поне с нашите партньори, то ще си играят с нас.

Климкин смята, че определени европейски страни не особено искат да помагат на Украйна. Същевременно американският президент и част от неговата администрация желаят да търгуват около европейската сигурност и Европа. ″Путин не е заинтересован да прави компромиси, той си изгради една силна позиция като създаде енергийна криза в Европа, затова ще иска да постигне максимум, – сподели Климкин и допълни: – То за нас Донбас – това са хората, и Украйна над всичко, а за него – просто едно пространство, с което той си играе″.

Пан Павло смята, че сериозна заплаха за нас е опитът САЩ да се договорят с Путин в тази ситуация, за което намеква отмяната на определени санкции против Русия. Лошо е, когато за нас не само няма да говорят, но и ще взимат решения без нас.

Затова Киев трябва да въвлича в този процес други съюзници, например, Полша или централноевропейски страни, които засега стоят извън преговорите, но които трябва активно да коментират тяхното съдържание. ″Не ми харесва такава политическа игра, в която ние не сме част от нея, – казва Климкин. – Да, ние никога не сме били основен играч, но са ни възприемали и уважавали, което не се вижда в момента – налице е тотален регрес″.(УВести)