Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ES

НАЙ-БОГАТИЯТ УКРАИНЕЦ РИНАТ АХМЕТОВ ПРИТЕЖАВА СЪСТОЯНИЕ ЗА $11,7 МЛРД.

Киев, 05 януари 2022.- Към началото на т.г. състояние на най-богатия украинец Ринат Ахметов възлиза на $11,7 млрд., според класацията на Bloomberg.

Само за една година богатството на Ахметов се увеличи с $4,14 млрд. и той зае 190 място сред най-състоятелните хора в света. През 2017 г. е бил на 439 място и единствен украинец в тази класация.

Ринат Ахметов

За сравнение: през 2021 г. сега 56-годишният милиардерът се е радвал на $7,53 млрд., през 2020 г. – $6,1 млрд., през 2019 г. – $5,26 млрд.

Ринат Ахметов е краен бенефициарен собственик на почти 500 компании, включително: холдинг ″System Capital Management″, енергийна компания ″ДТЕК″ и ФК ″Шахтар″ – постоянно присъстващ в Шампионската лига, банка ″Първа украинска международна банка″ и медиагрупа ″Украйна″. До 2014 г. подкрепя и ,вероятно, финансира партията на Виктор Янукович ″Региони на Украйна″. Ахметов е класически олигарх. По време на Майдана заема изчаквателна позиция, но остава в Украйна. В момента неговата ″малка родина″ Донецка област е окупирана от Русия.

В края на ноември м.г. президентът Володимир Зеленский заяви, че бил се готвил държавен преврат, в който уж е участвал и Ринат Ахметов. Но тези публични изявление не са получили никакво потвърждение. А телевизията ″Украйна″ продължава на критикува нашия държавен глава.

През 1995 г., когато при атентат по време футболен мач загива донецката мутра Ахат Брагия (Алик Грек), Ринат Ахметов е негов бодигард. С времето, отстранявайки конкуренцията, наследява финансово-промишлената група на Брагия и с умен мениджмънт я превръща в успешна бизнес империя с разнообразни интереси.(УВести)