Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ИГОР ЕЙДМАН: ЗА РАЗЛИКА ОТ ХИТЛЕР, ПУТИН Е СТРАХЛИВЕЦ

Киев, 04 януари 2022.- Кратка прогноза за тази година:

1. Путин се е побъркал върху ″украинския въпрос″, както навремето Хитлер – върху антисемитизма. През тази година болестта само ще прогресира.

Неговата параноидна свръхидея е ясна – да унищожи Украйна като независима държава, да си върне ″украинския елмаз″ в короната на руската империя. Но за разлика от Хитлер, Путин е страхливец. Той няма да посмее да започне голяма война. Ще постига целта си с хибридни методи: от една страна – чрез ″пета колона″ и олигарсите да дестабилизира ситуацията в Украйна, а от друга – като шантажира Запада с евентуална война, ще се стреми да го откаже да поддържа украинския съюзник. Обаче нито първото, нито второто няма да се  получи. На Путин го чака огромен външнополитически провал.

2. Вътре в Русия силовите ведомства (от типа на колективния Патрушев), опирайки се върху параноята на диктатора, окончателно ще превземат властта, като сложат манипулатори (от типа на колективния Кириенко) в позата на учени роби. Репресиите ще се засилят. Гражданското общество ще бъде неутрализирано изцяло. Многократно ще се увеличи броят на руснаци, напускащи родината си. Страната ще навлезе в епоха, близка до късния сталинизъм: репресии, ултрапатрионическа истерия, перманентна конфронтация със Запада. С една дума, нищо ново и оригинално. Всичко това вече имаме и днес, но през Новата година то може да стигне апогея си, пише руският социолог и публицист Игор Ейдман.(УВести)