Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram

ШЕФ НА РУСКАТА ДУМА ПРИЗОВА ЕВРОПА ДА НИ СЕ СКАРА ЗА БАНДЕРОВ МАРШ

Киев, 03 януари 2022.- Председателят на руския парламент (държавна Дума) Вячеслав Володин призова Западът да ни се скара за Бандеров марш, който се състоя в столицата ни и още 20 града на 01 януари.

Маршът се проведе по случай 113 години от рождението на Степан Бандера – лидер и знаме на украинското национално-освободително движение в Западна Украйна през 30-50-те години на ХХ в.

Вячеслав Володин

Според руснака, проявата говори за ″възраждане на национализма в Европа и изисква намеса отвън във вид на строги санкции″.

За г-н Володин Степан Бандера е ″колаборационист, който е сътрудничел с Третия райх″ и го обвини във всички грехове на хитлеристкия режим. ″Недопустимо е през ХХI век да се прославят лица, организирали зверства, работили с фашисти, изпепелявали села, убивали старци, жени, деца и бебета″, пише той. Според шефа на Думата, Украйна прославя миналото, против което са се борили не само СССР, но и САЩ и Англия.

Факелният марш в чест на Бандера следва да бъде заклеймен от страна на европейските държави, пише Володин в Твитър. Той дори се учудва, как, въпреки подобни прояви, Западът доставя оръжие на Киев! Според руснака, за насърчаване на национализма отговорност трябва да носи ръководството на  Украйна, необходимо е да се въвеждат санкции и, същевременно, да се посочват тези, които подклаждат подобно и се правят, че няма нищо.

Бандеров марш се провежда в Украйна традиционно на 1 януари и събира хиляди хора в много градове на страната ни. За Москва Степан Бандера е ″колаборационист″, а за нас е национален герой, борел се за суверенна Украйна, против комунизма и болшевизма. Когато Хитлер окупира Украйна, но отказва да й даде независимост, Организацията на украинските националисти (ОУН) и нейната въстаническа армия започват по партизански да воюват с вермахта, а после и с дошлите съветски наказателни войски НКВД. Борбата продължава до края на 50-те години на ХХ в., когато в Мюнхен КГБ убива Степан Бандера.

Нашият коментар:

Първо, според Нюрнберг, украинските националисти бандеровци и тяхната организация ОУН не са признати за убийци, мародери, колаборационисти и извършители на престъпления против човечеството.

Септември 1939 г. Брест. Съвместен парад на Червената армия и вермахта след разгрома на Полша. Но това не е колаборационизъм, а ″вечна дружба″.

И второ. На г-н Володин бихме задали само два въпрос: 1) Колко милиона руснаци са били в армията на генерал Власов, преминал на страната на Германия; и 2) Колко немкини изнасилва Червената армия-освободителка през 1945 г. най-напред в Източна Прусия, а после и в самата Германия? И 3) В момента Русия демократична държава ли е? Знае ли е той, какви са признаци на фашизма, според теорията на Желю Желев? Да му напомним: еднопартийна система, единен лидер (национален лидер, фюрер), култ към него и неговата несменяемост, авторитарна власт, краен национализъм, определяне на вътрешните и външни врагове, незачитане на правата на човека, липса на свободата на словото, пропагандиране на култа на силата, ксенофобия, отричане на либерализма, месианство, териториални претенции, милитаризация на икономиката и общество и др. Украйна трудно може да бъде заподозряна, че отговаря на тези ″ценности″.

Още по въпроса:

ОУН И ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ

СТЕПАН БАНДЕРА: ″НИЕ НЕ СМЕ ПРОТИВ РУСКИЯ НАРОД. НИЕ СМЕ ПРОТИВ БОЛШЕВИЗМА″

ГЕНЕРАЛ РОМАН ШУХЕВИЧ И УПА