Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ШЕФ НА РУСКАТА ДУМА ПРИЗОВА ЕВРОПА ДА НИ СЕ СКАРА ЗА БАНДЕРОВ МАРШ

Киев, 03 януари 2022.- Председателят на руския парламент (държавна Дума) Вячеслав Володин призова Западът да ни се скара за Бандеров марш, който се състоя в столицата ни и още 20 града на 01 януари.

Маршът се проведе по случай 113 години от рождението на Степан Бандера – лидер и знаме на украинското национално-освободително движение в Западна Украйна през 30-50-те години на ХХ в.

Вячеслав Володин

Според руснака, проявата говори за ″възраждане на национализма в Европа и изисква намеса отвън във вид на строги санкции″.

За г-н Володин Степан Бандера е ″колаборационист, който е сътрудничел с Третия райх″ и го обвини във всички грехове на хитлеристкия режим. ″Недопустимо е през ХХI век да се прославят лица, организирали зверства, работили с фашисти, изпепелявали села, убивали старци, жени, деца и бебета″, пише той. Според шефа на Думата, Украйна прославя миналото, против което са се борили не само СССР, но и САЩ и Англия.

Факелният марш в чест на Бандера следва да бъде заклеймен от страна на европейските държави, пише Володин в Твитър. Той дори се учудва, как, въпреки подобни прояви, Западът доставя оръжие на Киев! Според руснака, за насърчаване на национализма отговорност трябва да носи ръководството на  Украйна, необходимо е да се въвеждат санкции и, същевременно, да се посочват тези, които подклаждат подобно и се правят, че няма нищо.

Бандеров марш се провежда в Украйна традиционно на 1 януари и събира хиляди хора в много градове на страната ни. За Москва Степан Бандера е ″колаборационист″, а за нас е национален герой, борел се за суверенна Украйна, против комунизма и болшевизма. Когато Хитлер окупира Украйна, но отказва да й даде независимост, Организацията на украинските националисти (ОУН) и нейната въстаническа армия започват по партизански да воюват с вермахта, а после и с дошлите съветски наказателни войски НКВД. Борбата продължава до края на 50-те години на ХХ в., когато в Мюнхен КГБ убива Степан Бандера.

Нашият коментар:

Първо, според Нюрнберг, украинските националисти бандеровци и тяхната организация ОУН не са признати за убийци, мародери, колаборационисти и извършители на престъпления против човечеството.

Септември 1939 г. Брест. Съвместен парад на Червената армия и вермахта след разгрома на Полша. Но това не е колаборационизъм, а ″вечна дружба″.

И второ. На г-н Володин бихме задали само два въпрос: 1) Колко милиона руснаци са били в армията на генерал Власов, преминал на страната на Германия; и 2) Колко немкини изнасилва Червената армия-освободителка през 1945 г. най-напред в Източна Прусия, а после и в самата Германия? И 3) В момента Русия демократична държава ли е? Знае ли е той, какви са признаци на фашизма, според теорията на Желю Желев? Да му напомним: еднопартийна система, единен лидер (национален лидер, фюрер), култ към него и неговата несменяемост, авторитарна власт, краен национализъм, определяне на вътрешните и външни врагове, незачитане на правата на човека, липса на свободата на словото, пропагандиране на култа на силата, ксенофобия, отричане на либерализма, месианство, териториални претенции, милитаризация на икономиката и общество и др. Украйна трудно може да бъде заподозряна, че отговаря на тези ″ценности″.

Още по въпроса:

ОУН И ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ

СТЕПАН БАНДЕРА: ″НИЕ НЕ СМЕ ПРОТИВ РУСКИЯ НАРОД. НИЕ СМЕ ПРОТИВ БОЛШЕВИЗМА″

ГЕНЕРАЛ РОМАН ШУХЕВИЧ И УПА