Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

13 ЗВЕЗДИ НА ХОЛИВУД С УКРАИНСКИ ПРОИЗХОД

Киев, 02 януари 2022. Сред звездите на Холивуд има немалко актьори, които имат украински произход. Някой е роден в Украйна, на някой – родителите му или баба и дядо са емигрирали или след революцията 1917 г. или по време на Втората световна война.

И така, започваме.

Олга Куриленко

Тя е родена в гр.Бердянск, Запорожка област. Но на 13 години заминава за Москва и три години по-късно става модел, като се премества във Франция. През 1999 г. се омъжва за френския фотограф Сердика ван Мол, взима френско гражданство. В Холивуд става ″девойка″ на агент 007 Джеймс Бонд. С Том Круз играе в научно-фантастическия филм ″Обливион″, снима се в ″Седем психопата″ на Мартин Макдонах, в блокбастър ″Черната вдовица″.

Вера (Вира) Фармига

Дъщеря е на украински емигранти. Активист е в украинско-американската общност в Ървингтон, учи в украинското църковно училище в Ню-Йорк, участва в украинския народно-фолклорен танцов ансамбъл ″Syzokryli″.

Актьорската й кариера започва на Бродуей. После се снима за кино и телевизия. Но най-вече е известна с такива филми, като ″Съдията″, ″Високо в небето″ с Джорд Клуни, ″Мотелът на Бейтс″ (телесериал), ″Заклинанието″. През 2021 г. се появи драмата ″Светци на мафията″ с нейно участие. Общо в арсенала на актрисата са над 50 филма.

Стивън Спилбърг

Родът му е от Одеса, от махалата ″Молдованка″. В началото на ХХ в. за Америка емигрират баба и дядо му – родители на баща му. През 2006 г. посещава Киев за премиера на филма си ″Холокост″. Режисьор е на ″Индиана Джонс″, ″Списъкът на Шиндлър″ и много други творби. Гордее се, че родословното му дърво е от Украйна. Казват, че когато е слязъл от самолета в ″Бориспол″ (Киев), е казал: ″У дома съм!″ Много обича украински боршч.

Мила Йовович

Майка й – Галина Логинова, е съветска актриса, баща – сърбин. Мила е родена в Киев, живее в Днипро – там ходи на детска градина, а когато е на пет години, с родителите си заминава най-напред за Лондон, а после – за САЩ. В Лондон става модел, а после – актриса. Снима се в ″Пети елемент″, ″Хотел ″Милион долари″, ″Заразно зло″, ″Четвъртият вид″, ″Калибър 45″, ″Завръщане в синята лагуна″, ″Чаплин″ и др. Мила е с американски паспорт, но за себе си казва, че е американска украинка. Подкрепя Украйна в сегашната руско-украинска война: ″Взимам присърце всичко, което става в Украйна. Страдам заедно с моя народ, съчувствам на украинците, защото войната е нещо страшно. Искам да правя всичко, което е по силите ми, за да помогна на Украйна″.

Мила Кунис

Мила (Милена) е родена в Чернивци. През 1991 г., когато е на седем години, семейството й напуска Украйна. Едва 26 години по-късно заедно с мъжа си Аштън Къчър и родителите си посещава родния град. Известна е по филмите ″Черен лебед″, ″Палави мамчета по Коледа″, ″Луда нощ″, ″Книгата на Илай″, ″Семейният тип″, ″Четири добри дни″ и още над 30 заглавия. През 2021 г. Мила посещава Киев за снимки на ″Любов и блогери″.

Дъстин Хофман

За история на рода си разбира съвсем наскоро. А тя е драматична. В семейството е възпитаван по начин да не се интересува много-много от еврейския си произход. Но през 2016 г. научава, че роднините му по бащина линия са били емигранти. В Америка те пристигат от гр.Била Церква (близо до Киев) през 1918-1920 гг. след еврейски погроми, организирани от Червената армия. Дядо му прави опит да се върне и да прибере други свои роднини, но е заловен от ЧК (карателен орган на съветската власт) и е разстрелян. За тази история актьорът, снимал се в ″Тутси″, ″Рейнман, ″Запознай ме с вашите″, ″Зараза″, ″История на един убиец″ и др., научава по време на участието си в американското ТВ-предаване ″В търсене на корените ви″ и се разплаква.

Дейвид Духовни

Роден е през 1960 г. в Ню-Йорк. Майка му Маргарет е училищен администратор и учител. Бащата Аврам е писател и публицист, син на емигранти от Украйна, от Киев. Бяга от еврейските погроми през 1918-1920 гг., организирани от Червената армия. Дейвид започва да осъзнава, че е от украински произход едва през 2014 г., когато в Украйна пламва Майдан, Русия нахлува в Крим и напада в Донбас. За това, че е украинец, Дейвид оповестява в Твитър. ″Мислех, че съм руснак, но едва сега разбирам, че съм украинец. Никога не е късно човек да се променя″, написа той. Известен е от ″Досиетата Х″, ″Секс до дупка″, ″Върни се при мен″, ″По-силно от думи″, ″Семейство Джоунс″ и още над 20 филма. Поради проблем с прекален полов нагон известно време посещава психолог.

Лив Шрайбър

Най-вече е известен по трилогията ″Вик″, ″Живот назаем″, ″Х-мен. Начало: Върколак″, ″Любов по време на холера″, ″Всички страхове″ и др. Дядо му по майчината линия – Алекс Милграм, обикновен пролетарий, въпреки социалистическите си симпатии, все пак бяга от съветската Украйна. Именно от него Лив познава рода си и често говори за украинското си потекло. Всичко това подтиква Лив да заснеме като режисьор трагикомедия ″Всичко е ясно″ по романа на Джонатан Фоър. Вив фирма се разказва за един млад американски еврей-колекционер, поел за Украйна в търсене на жена, която по време на Втората световна война спасява дядо му от нацисти. ″Исках да намеря градчето, където е роден дядо ми – някъде между Одеса и Киев, но така и не успях. В крайна сметка това пътуване ми помогна по-добре да почувствам връзката си с предците ми″, споделял  е по-късно Лив.

Леонардо Ди Каприо

Едва ли е нужно да го представяме. Дълго време е мислил, че Одеса е в Русия, но най-края се осведоми и призна: ″Бърках″. Дори в едно американско ток-шоу сподели: ″Имам украински корени, по-точно – одески. Нещо повече, наполовина съм одесчанин″.

Баба му – Олена Степанивна Смирнова, заедно с родителите си бяга от ″Великия октомври″ за Германия. Там Олена става Хелен. Омъжва се за немец и взима фамилното име Иденбиркен. През 1955 г. Ирмалин – майката на Лео, заминава за САЩ, където по-късно се събира с Джордж ди Каприо и през 1974 г. му ражда син – сега един от най-популярните актьори в света. За баба си Олена-Хелен той има най-добри спомени. В творческата му биография са ″Желязната маска”, ″Плажът”, ″Титаник″, ″Хвани ме, ако можеш″, ″Бандите на Ню Йорк″, ″Великият Гетсби″, ″Вълкът от Уолстрийт″, ″Кървав диамант″ и много други.

Джек Пеланс

Роден е през 1919 г. в САЩ като Володимир Иванович Палагнюк в семейството на Иван и Ганна Палагнюк, емигрирали от Западна Украйна за Америка. За киното взима името Джек Пеланс. Снима се в уестърни. През 50-те години на ХХ век дори е номиниран за ″Оскар″. Известен е по филмите ″Батман″, ″Професионалистите″, ″Танго и Кеш″. През 1992 г. за ″Градски тарикати″ все пак взима ″Оскар″ за поддържаща мъжка роля. След 50 години кариера в киното умира през 2006 г. Джек-Володимир никога не е забравял, къде са корените му. Свободно е говорил на украински език, подкрепял е украинската диаспора в САЩ. По време на един фестивал на руското кино в Холивуд се опитват да му дадат звание ″Народен артист на Русия″, но Пеланс-Палагнюк отказва, казвайки: ″Украинец към, не съм руснак!″ Веднъж в Киев артистът е споделил, че една от мечтите му е била да играе ролята на Тарас Булба от едноименния роман на Гогол, но, уви…

Силвестър Сталоун

Мнозина от вас познават Сталоун от ролята му в ″Рамбо″, ″Роки″ и ″Специалистът″ и знаят, че той е с италианско потекло. Но предците му по майчината линия (Роза и Чарлз Лейбович) са от Украйна, през 1888 г. емигрирали за САЩ. По-точно, от Одеса, където са имали няколко тъкачни фабрики и жилищни сгради в центъра на града, т.е., били са богати. В Америка семейството казва, че е от Русия. Едва след доста години майката на Сталоун узнава, че корените й са от Украйна. Силвестър нито веднъж не е идвал в прародината му, но майка му Джаки е посещавала Украйна няколко пъти. Казват, че се е шегувала: ″Ако синът ми дойде в Одеса, местната полиция ще има доста работа, за да го предпази от голямата любов на тукашните девойки″. От 1969 г. насам актьорът се е снимал в над 80 филма.

Лив Тайлър

Тя е известна по ролите си във ″Властелинът на пръстените″, ″Невероятният Хълк″, ″Момиче от Джърси″, ″Открадната красота″, ″Тревожна есен″, ″Космическа станция″, ″Любовта в мен″, Аргамедон″ и още над 30 ленти. За украинските си корени научава от интервю на баща й Стивън Тайлър – фронтмен на известната американска хард-рок група ″Aerosmith″. По време на гастролите си в Украйна той споделя пред журналистите, че баба му е била немкиня, а дядо по майчината линия – украинец. Знае, що е то украински боршч и как да го сготви. Опровергава, че в рода му има руснаци.

Уинона Райдър

Родена е през 1971 г. в САЩ като Уинона Лаура Хоровиц. Нейните родителите са Синтия и Майкъл Хоровиц (Горовиц), чиито предци емигрират за Америка от Харкив (Източна Украйна). Последните й филми са ″Информаторите″, ″Черният лебед″, ″Да кажа или да не кажа?″, ″Ледения″, ″Писмото″, ″Отбранителна линия″, ″Есен в Ню-Йорк″, ″Дракула″. Но пробива в киното с ″Малки жени″ през 1994 г. Носителка е на ″Златен глобус″, има две номинации за ″Оскар″. Мечтае да заснеме филм за Втората световна война и живота на нейните украински роднини. Името Райдър взима от певеца Митч Райдър, когото е обичал да слуша баща й.

Представихме ви 13 звезди от Холивуд с украински корени. Да, не всички те са ″чисти″ украинци, повечето са украински евреи. Но това не променя нищо. Още повече, че всички те приемат, че имат нещо общо именно с Украйна, а не с Русия.(УВести)

Снимки: Интернет