Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БАЙДЪН И ПУТИН СЕ СКАРАХА ЗА УКРАЙНА, ЩЕ ПРЕКЪСВАТ ОТНОШЕНИЯТА

Киев, 31 декември 2021.- Снощи американският президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин разговаряха по телефона около час и се скараха, съобщават някои украинските медии.

Байдън предупреди Путин, ако нападне Украйна, ще последват икономически, финансови и военни санкции. Ако има санкции, ще прекъснем отношенията между двете ни страни, отговори Путин. И това ще нанесе сериозна вреда на контактите на Русия със Запада. Според Путин, потомците ще окачествят този разрив като голяма грешка. За да понамали напрежението, Байдън каза, че САЩ не възнамеряват да разполагат в Украйна ядрени ударни системи. За тези подробности от разговора съобщи Юрий Ушаков – помощник на Путин.

Същевременно, прессъобщението от Вашингтон е поднесено в по-дипломатичен стил. Байдън заяви, че САЩ и техните съюзници ще дадат решителен отговор, ако Русия нападне Украйна. Ще има и последици. Позитивът може да бъде постигнат, ако Москва деескалира ситуацията около Украйна. За Байдън предстоящите дипломатически преговори е добро намерение, а заплахите за ядрена война са безсмислени, защото в няма да има победител.

Ако погледнем отвъд казаното, очевидно, телефонната жица е била доста нажежена и всяка от страните запази позициите си.

На 10 януари дипломатите на САЩ и Русия сядат на масата за преговори, където ще говорят за Украйна и ще обсъждат руския ултиматум към американците за гаранции на сигурността на Русия. На 12 януари Русия ще разговаря с НАТО, а на 13 януари преговорите ще има в рамките на ОССЕ, в която влизат и САЩ, и Русия.(УВести)

Още по темата:

ПУТИН ПРЕДЛАГА НА САЩ ПРОЕКТ ЗА НОВА ″ЯЛТА″ СЪС СФЕРИ НА ВЛИЯНИЕ

″ДОЙЧЕ ВЕЛЕ″: НЯКОЛКО ВЪЗМОЖНИ СЦЕНАРИЯ ЗА РАЗВРЪЗКА НА ЕСКАЛАЦИЯТА ОКОЛО УКРАЙНА