"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

″ВЯТЪРНАТА ПЛАНИНА″ НА АННА БАГРЯНА ВЛЕЗЕ В СПИСЪКА НА УКРАИНСКИЯ ПЕН-ЦЕНТЪР ЗА НАЙ-ДОБРОТО ЗА 2021

Киев, 30 декември 2021.- Романът-фентъзи за подрастващи ″Вятърната гора″ на Анна Багряна – известна украинска писателка, драматург, поетеса и преводач, влезе в списъка от 173 най-добри украински творби за 2021 г. Класацията е съставена от украинския ПЕН-център и съдържа няколко раздела с книги от различни жанрове, съобщава в.″Вечірній Київ″. Рейтингът се прави вече четвърта година поред.

Анна Багряна

Анна Багряна живее и твори в София. През тази година за нея това е второ признание. Тя вече получи престижна награда ″Гранд-Коронация″ за пиесата си за деца ″Читотин″ в рамките на конкурса ″Коронация на словото″, която се присъжда веднъж на пет години.

″За тази класация на ПЕН-център разбрах преди малко и съм много изненадана″, – сподели за ″УВести″ радостта си пани Анна. На въпрос за творчески планове за 2022 г. тя отговори: ″Работя върху нов роман и ще продължа да превеждам български и македонски автори, засега, но ще видим″.

Украинският ПЕН-център е създаден през 1989 г. като обществена организация, която да защитава свободата на словото и правата на авторите, да подпомага за развитие на литературата и международното културно сътрудничество. Член е на Международния ПЕН.(УВести)

Линк към целия списък: ТУК

Още за Анна Багряна:

В НДК ″ДОСАДНИКЪТ″ НА АННА БАГРЯНА СЕ КУПУВА КАТО ТОПЪЛ ХЛЯБ

УКРАИНКАТА АННА БАГРЯНА ПРЕДСТАВИ НА БЪЛГАРСКИ ДВЕ КНИГИ – ″ТАКАВА ДИВНА ЛЮБОВ″ И ″СЛЕДА НА ОРФЕЙ″

ВИДЕОИНТЕРВЮ С АННА БАГРЯНА