Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

″ВЯТЪРНАТА ПЛАНИНА″ НА АННА БАГРЯНА ВЛЕЗЕ В СПИСЪКА НА УКРАИНСКИЯ ПЕН-ЦЕНТЪР ЗА НАЙ-ДОБРОТО ЗА 2021

Киев, 30 декември 2021.- Романът-фентъзи за подрастващи ″Вятърната гора″ на Анна Багряна – известна украинска писателка, драматург, поетеса и преводач, влезе в списъка от 173 най-добри украински творби за 2021 г. Класацията е съставена от украинския ПЕН-център и съдържа няколко раздела с книги от различни жанрове, съобщава в.″Вечірній Київ″. Рейтингът се прави вече четвърта година поред.

Анна Багряна

Анна Багряна живее и твори в София. През тази година за нея това е второ признание. Тя вече получи престижна награда ″Гранд-Коронация″ за пиесата си за деца ″Читотин″ в рамките на конкурса ″Коронация на словото″, която се присъжда веднъж на пет години.

″За тази класация на ПЕН-център разбрах преди малко и съм много изненадана″, – сподели за ″УВести″ радостта си пани Анна. На въпрос за творчески планове за 2022 г. тя отговори: ″Работя върху нов роман и ще продължа да превеждам български и македонски автори, засега, но ще видим″.

Украинският ПЕН-център е създаден през 1989 г. като обществена организация, която да защитава свободата на словото и правата на авторите, да подпомага за развитие на литературата и международното културно сътрудничество. Член е на Международния ПЕН.(УВести)

Линк към целия списък: ТУК

Още за Анна Багряна:

В НДК ″ДОСАДНИКЪТ″ НА АННА БАГРЯНА СЕ КУПУВА КАТО ТОПЪЛ ХЛЯБ

УКРАИНКАТА АННА БАГРЯНА ПРЕДСТАВИ НА БЪЛГАРСКИ ДВЕ КНИГИ – ″ТАКАВА ДИВНА ЛЮБОВ″ И ″СЛЕДА НА ОРФЕЙ″

ВИДЕОИНТЕРВЮ С АННА БАГРЯНА