Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ТРЕВОЖНА РАВНОСМЕТКА: РУСНАЦИТЕ АТАКУВАХА НИ В ДОНБАС ПОЧТИ 2500 ПЪТИ, УБИХА 66 И РАНИХА 273 НАШИ ВОЙНИЦИ

Киев, 30 декември 2021.- Покрай украинската граница с Русия продължава да бъде неспокойно. Тревога буди и милитаризацията на окупирания от Москва Крим. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба обръща внимание на следните факти:

Дмитро Кулеба

– Руската Федерация продължава да изпраща нови войски към нашата граница. Към днешна дата 52 батальонни тактически групи са разположени в непосредствена близост до украинска територия. Общият брой на силите по границата и в окупираните Донбас и Крим достигна 126 хил. военнослужещи, в т.ч. 105 хил. по сушата и 21 хил. като военноморски и въздушни компоненти. Русия също така е развила способности за разполагане на повече единици за кратък период – от една до две седмици.

– През 2021 г. Москва проведе 2500 военни учения близо до границата с Украйна, засилвайки готовността на силите си за участие в нови военни операции на украинска земя. Те включват използването на войски, артилерия, противотанкови оръжия, разузнавателни и инженерни части.

– Прекратяване на огъня в Донбас остава крехко. Споразумението, постигнато в рамките на Тристранната контактна група на 22 декември 2021 г. за прекратяване на военните действия за зимните празници, е частично спазено. За тази година – от 1 януари до 30 декември, руските сили предприеха 2457 атаки срещу украински позиции, имаме 66 убити наши войници и 273 ранени. От снайперистите са убити 30 украински войници и 14 са ранени.

– Русия поддържа 30 десантни кораба и лодки като част от Черноморския си флот, за да увеличи ударните и десантните способности. Руските сили контролират Керченския пролив, нарушават международното корабоплаване в Черно море и възпрепятстват преминаването на кораби към Азовско море. Русия провокира и въздушни и военноморски части на НАТО в Черно море.

– Русия също се опитва да подкопае енергийната сигурност на Украйна, включително чрез намаляване на транзита на газ, блокиране на износа на въглища и принуждаване на Беларус да забрани доставките на електроенергия.

– На фона на натрупването на военни сили и усилията за дестабилизиране на ситуацията в Украйна отвътре Руската федерация поиска т. нар. ″гаранции за сигурност″ от САЩ и НАТО. В действителност това искане е предназначено да отслаби способността на Украйна да се защитава и да й попречи да стане член на НАТО.

– Твърдо вярваме, че прекратяването на руската агресия срещу Украйна, както и срещу Грузия и Молдова, ще бъде най-добрите гаранции за сигурност в Европа. За да постигне тази цел, Русия трябва: незабавно да изтегли силите си от границата с Украйна и от окупираните територии; да деокупира заети от нея райони на Луганска и Донецка области, както и Кримския полуостров; да изтегли силите и наемниците си от окупираните части на Грузия и Молдова; да признае правото на всяка нация да решава своето бъдеще, включително да се присъединява към международни блокове и съюзи.

– Като част от координацията с нашите ключови съюзници и партньори преди преговорите за сигурност между Русия и САЩ, насрочени за 10 януари 2022 г. в Женева, и срещата на Русия-НАТО на 12 януари 2022 г. в Брюксел, на 29 декември 2021 г. президентът на Украйна Володимир Зеленский проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Те са бяха единодушни, че трябва да продължат консултациите за съгласуване на позициите и координиране на дипломатическите усилия за постигане на мир в Украйна. Президентът на Украйна получи уверения в пълната подкрепа на САЩ за Украйна в противодействието на руската агресия.

– Въпреки че смятаме руските искания Украйна никога да не стане член на НАТО за неприемливи и нелегитимни, страната ни не се противопоставя на диалога между Русия и Запада като такъв. Но по време на всеки диалог следва да се спазва основният принцип: нищо да не се прави за Украйна без Украйна.(УВести)