Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СТОЛИЦАТА НА УКРАЙНА СЕ КЛАСИРА В ТОП-100 НА НАЙ-УМНИТЕ ГРАДОВЕ В СВЕТА

Киев, 30 декември 2021.- Родната столица влезе в топ-100 на най-умните градове в света, според рейтинга Smart City Index, съставен от Центъра за световната конкурентоспособност и Сингапурския университет по технологии и дизайн.

Виталий Кличко

Тази година Киев се класира на 82 място, като преди една година беше на 98-мо. По-добра динамика имат само Рияд (+23 пункта), Сарагоса (+33 пункта)  и Сеул (+34 пункта).

Класацията отчита технологичните и икономическите показатели на съответния град, а така също данните от социологическото допитване на 15 хил. местни жители. В рейтинга водят Сингапур, Цюрих и Осло.

Петро Оленич, който в столицата ни отговаря за цифрова трансформация, твърди, че по електронен начин в града може да се закупи билет за градски транспорт, да се плати паркирането, да се подадат и получат най-различни документи, да се поръчат много други услуги. Проблемът на Киев е мръсен въздух и улични задръствания.

Населението на Киев е над 3 млн. От 2014 г. кметът на града е Виталий Кличко (56,7%) – бивш професионален боксьор в супер тежка категория, лидер на партията ″Удар″. Той е евентуален кандидат-президент през 2023 г., което е основание действащият държавен глава Володимир Зеленский да предприема отчайващи опити да го свали от кметския пост.(УВести)