Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ ПОЛША СЕ ОТКАЗВА ОТ РУСКИЯ ГАЗ, А УКРАЙНА ПОЛУЧАВА ДОСТЪП ДО LNG-ТЕРМИНАЛ В ХЪРВАТИЯ

Киев, 27 декември 2021.- След две години Полша планира да се откаже от руските доставки на природен газ и да се присъедини към газопровода ″Baltic Pipe″. Той е с капацитет 10 млрд. куб. м и върви от Норвегия през Дания и Балтийско море към Полша.

В момента през Полша минава руския газопровод ″Ямал-Европа″, по който газът се транспортира към Германия. Договорът на Варшава с ″Газпром″ за пренос на ″синьото гориво″ приключи през миналата година и не е продължен. Руският монополист предпочита да купува мощностите на тази ″тръба″ всеки ден на търг. Но напоследък той отказва да го прави, както и не използва украинската газопреносна мрежа, с което се обяснява и скокът на цените на газа в Европа. Защото единствено работи ″Северен поток-1″.

Украйна междувременно се договори с Унгария за доставка на природния газ. Страните дори проведоха успешен експеримент за реверс. Предвижда се от 01 януари 2022 г. от Унгария да получаваме почти 3 млрд. куб. м годишно. Ще бъдат увеличени и доставките от Словакия.

Договореностите с Будапеща дават възможност на Киев да получи достъп до хърватския терминал на сгъстен газ на остров Кърк.

Украйна консумира от порядъка 30 млрд. куб. м газ годишно, като родните залежи дават около 18 млрд. Потреблението през 2009 г. е било 55 млрд., а през 2014 г. – 43 млрд. От 2016 г. Киев не купува газ от ″Газпром″.(УВести)