Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram

СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ ПОЛША СЕ ОТКАЗВА ОТ РУСКИЯ ГАЗ, А УКРАЙНА ПОЛУЧАВА ДОСТЪП ДО LNG-ТЕРМИНАЛ В ХЪРВАТИЯ

Киев, 27 декември 2021.- След две години Полша планира да се откаже от руските доставки на природен газ и да се присъедини към газопровода ″Baltic Pipe″. Той е с капацитет 10 млрд. куб. м и върви от Норвегия през Дания и Балтийско море към Полша.

В момента през Полша минава руския газопровод ″Ямал-Европа″, по който газът се транспортира към Германия. Договорът на Варшава с ″Газпром″ за пренос на ″синьото гориво″ приключи през миналата година и не е продължен. Руският монополист предпочита да купува мощностите на тази ″тръба″ всеки ден на търг. Но напоследък той отказва да го прави, както и не използва украинската газопреносна мрежа, с което се обяснява и скокът на цените на газа в Европа. Защото единствено работи ″Северен поток-1″.

Украйна междувременно се договори с Унгария за доставка на природния газ. Страните дори проведоха успешен експеримент за реверс. Предвижда се от 01 януари 2022 г. от Унгария да получаваме почти 3 млрд. куб. м годишно. Ще бъдат увеличени и доставките от Словакия.

Договореностите с Будапеща дават възможност на Киев да получи достъп до хърватския терминал на сгъстен газ на остров Кърк.

Украйна консумира от порядъка 30 млрд. куб. м газ годишно, като родните залежи дават около 18 млрд. Потреблението през 2009 г. е било 55 млрд., а през 2014 г. – 43 млрд. От 2016 г. Киев не купува газ от ″Газпром″.(УВести)