Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

THE NEW YORK TIMES: ВРАГЪТ Е ПРЕД ПОРТАТА, А СТРАНАТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ КОМИЦИТЕ БЕЗ ОПИТ В ДИПЛОМАЦИЯТА И ВОДЕНЕ НА ВОЙНА

Киев, 26 декември 2021.- В момент, когато Русия прехвърля все повече и повече войски към украинската граница и има страх от нахлуването, президентът Володимир Зеленский се обгради с представители от комедийната сфера без опит нито в дипломацията, нито във водене на война, пише Ендрю Крамър в статията си, излязла в ″The New York Times″.

Актьори, режисьори и хора от медиите – именно те са направили партията ″Слуга на народа″, като името са взели от едноименния сериал с главен герой Зеленский, и тръгнали заедно с него да оправят Украйна.

Според разследването на Bigus.Info, Зеленский е назначил на различни ключови длъжности 30 свои колеги от шоуто ″Квартал 95″, включително в разузнаването. Андрий Ермак, който сега е началник на администрацията на президента, е бил юрист и кинопродуцент в шоуто, а баща му е работил на висок пост в КГБ. Иван Баканов  – сега председател на Службата за сигурност на Украйна, преди е бил един от ръководителите на ″Квартал 95″. Сергий Шериф, който е съветник на президента, в шоуто е бил сценарист и продуцент.

Ендрю Крамър твърди, че при такава кадрова политика на президента Украйна едва ли ще се справи с над 120-хилядната руска групировка край границата й.

Западът се опасява, че неопитността на обкръжението на Зеленский може да има ужасяващи последици не само за самата Украйна. Една дилетантска погрешна крачка е способна да даде повод за война, която е в състояние сериозно да влоши и без това неблестящи отношения между Русия и САЩ, заключва авторът.

Нашият коментар:

″The New York Times″ е влиятелно издание. То формира обществено мнение не само в САЩ. И ние подозираме, че с подобни послания Западът иска да подготви международната общественост за евентуален компромис с Русия за сметка на Украйна. На 12 януари се предвижда среща НАТО – Русия, за която Москва стяга делегация предимно от военни хора. Кремъл с нетърпение очаква отговор на своите ″мирни″ инициатива за неразширяване на НАТО и разделяне на Европа на сфери на влияние.