Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ, ЗА ДА УГОДИ НА ПУТИН, ЗАПОВЯДА ДА АРЕСТУВАТ ПЕТРО ПОРОШЕНКО

Над 84% от украинците не вярват преките разговори Зеленский – Путин  да ни върнат Крим, а 66,3% – да ни върнат Донбас

Киев, 26 декември 2021.- ″Смятам, че заповедта да се арестува Петро Порошенко е изискването на Владимир Путин, за когото Порошенко е враг №1″, – твърди Валерий Чалий – бивш посланик на Украйна във Вашингтон.

Освен това, с делото около Петро Порошенко сегашното украинско ръководство иска да отклони вниманието на хората от много сериозни проблеми в страната – свиване на икономиката, енергийни проблеми, руска заплаха, инфлация, Ковид, низки доходи, и от неспособността да ги решава, категоричен е пан Валерий, съобщава ″Цензор.Нет″.

Олександр Зеленский
Володимир Зеленский

Володимир Зеленский победи петия президент на Украйна Петро Порошенко през пролетта на 2019 г. Победи най-вече с антипорошенковската реторика и с обещание, в частност, че ще го вкара в затвор. Но с какви обвинения, не е споделял. И ето сега, когато половината от мандата на Зеленский е отминала, а рейтингът му от 83% е паднал до 28%, неговата партия ″Слуга на народа″, според социолозите, се нарежда втора след ″Европейска солидарност″ на Порошенко, стартира кампанията за окончателно ″очерняване″ на пан Петро, за когото ″Език, църква, армия″ не са празни слова.

Генерална прокуратура, контролирана от администрацията на действащия президент, обвинява Порошенко в държавна измяна, а един киевски съд постановява той да бъде задържан под стража.

Петро Порошенко, президент на Украйна през 2014-2019 гг.

Обвиняват бившия държавен глава в ″незаконно″ закупуване през 2014-2015 гг. на въглища от фирмите, чиито мини се намират на окупираната част на Донбас, на стойност на 200 млн. грн., което се равнява на 6,5 млн. евро. Прокурорите казват, че по този начин Порошенко е финансирал сепаратистите, т.е., терористите, и че се е занимавал с контрабанда. С други думи, подозират го в съзаклятие с тях и с Москва. На което защитата на петия президент отговаря: първо – фирмите са били пререгистрирани в Киев, т.е., те са били украински, и им било плащано в Киев, второ – Порошенко не е участвал в тези сделки и не е печелил от тях, и трето – обстоятелствата са налагали отоплителният сезон да бъде спасен и да няма дефицит от въглища, от които Украйна критически е зависима. Въглищните ТЕЦ осигуряват 40% от производството на електроенергията у нас.

Петро Порошенко отказа да вземе призовката за явяване на разпит и замина за чужбина с обещание да се върне в средата на януари.

В Украйна е приет закон против олигарсите. На срещата с Джо Байдън Зеленский е обещал най-сетне да завърши съдебната реформа. Но вместо с това, се захваща с дело, което ще рухне, защото е политическо и е образувано против политически конкурент. Както не са основателни и нападките на Зеленский против най-богатия човек в Украйна Ринат Ахметов (президент на ФК ″Шахтар″), който, според властта, ″бил тръгнал да организира държавен преврат″.

През последните няколко месеца Украйна е в центъра на внимание на световните медии. Всички говорят за възможно нахлуване на руската армия. По украинския въпрос се водят международни разговори. Но официален Киев не е страна по тях. Въпреки че външното ни министерство настоява зад гърба на Украйна нищо да не се прави. И вместо да консолидира нацията и да насърчава Запада в наша полза, Зеленский създава вътрешен разкол, конфронтация, демотивира западните ни партньори. Според Валерий Чалий, за да се срещне със Зеленский, Владимир Путин е издигнал едно условие – Петро Порошенко да бъде затрит като политик. Очевидно, за Путин Порошенко е силен държавник, който през 2014-2019 гг. не се е огънал пред Кремъл, и следва да бъде елиминиран. Както низвергнат е и бившият президент на Грузия Михаел Саакашвили, също враг на Путин.

От дейността на Володимир Зеленский като президент на Украйна са доволни едва 28,2% от допитаните, показват данните от проучването на Киевския международен институт по социология. Не са доволни от него 56,9%. Над 84% от украинците не вярват преките разговори Зеленский – Путин  да ни върнат Крим, а 66,3% – да ни върнат Донбас.(УВести)