Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

″ДОЙЧЕ ВЕЛЕ″: НЯКОЛКО ВЪЗМОЖНИ СЦЕНАРИЯ ЗА РАЗВРЪЗКА НА ЕСКАЛАЦИЯТА ОКОЛО УКРАЙНА

София, 24 декември 2021.- Пред ″Дойче веле″ руският публицист Фьодор Крашенинников разсъждава за сценарии, по които може да тръгне украинската криза:

– Оттук насетне възможните сценарии не са чак толкова много. Да започнем с лошите. Или Западът ще бъде принуден да вземе радикални мерки за опазването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, което пък неизбежно ще доведе до нарастване на напрежението и ще създаде за месеци и за години напред вътрешнополитически трудности на правителствата от НАТО – или пък в Украйна ще започне война, която после ще трябва да се приключва край масата за преговори, пак със същата тази Русия, но може би при доста по-лоши изходни условия.

Разбира се, военната авантюра в Украйна може да доведе Путиновия режим до колапс, както се надяват някои. Но този сценарий е възможен само ако Украйна съумее сама да се противопостави на агресията. При обратния вариант режимът на Путин ще укрепне и дори ще стане още по-агресивен.

Има и относително по-добър сценарий: с цената на всичко да се убие темпото, с което Путин нагнетява ситуацията, да се започнат преговори и консултации, в рамките на които предложенията на Кремъл да се размият и по този начин да се спечели време.

Времето работи против Путин. Той прекрасно го разбира и тъкмо поради това така се е разбързал и непрекъснато вдига залога. Той не може до безкрай да държи по границата на Украйна огромна армия в бойна готовност, не може до безкрай да продава на електората си своя образ на победоносен лидер без никакви видими победи, не може до безкрай да отлага разговорите за насъщните проблеми на страната, оправдавайки се с криза в отношенията със Запада.

Ако в близките дни не настъпи развръзка, само след няколко седмици Путин ще бъде принуден да се върне отново към регулирането на цените на дребно на макаронените изделия и на овесената каша – и към безуспешните призиви към руснаците да се ваксинират и да се примирят с ограниченията заради поредната вълна от пандемията.

″Дойче вече″ (със съкращения от OffNews)