Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗА РОЖДЕСТВО НА 25 ДЕКЕМВРИ РАТУВАТ 26% ОТ УКРАИНЦИТЕ, НО 58% СА ПРОТИВ. ЗАСЕГА

Киев, 23 декември 2021.- Да отбелязват Рождество Христово на 25 декември искат 26% от украинците, показват данните от проучването на социологическата група ″Рейтинг″. За 7 януари настояват повече – 58%, а за 15% е все едно.

През последните пет години броят на тези, които са за стар стил, е намалял с 11%, а на тези, които са за празнуване по Григориански календар (25 декември), се е увеличил с 12%.

Най-много за нов стил ратуват в Западна Украйна и Киев – почти 40%, и това предимно са хората на средна възраст и по-възрастното поколение, а така също греко-католиците (униати).

Митрополит Киевски и всея Украйна Епифаний

Неотдавна главата на Православната църква на Украйна Епифаний заяви, че не бива с принуда да се въвежда Григорианския календар. Според него, с времето повечето украинци ще празнуват Рождество Христово по нов стил, заедно с цял свят.

Русия, Беларус, Грузия и Сърбия все още се придържат към 7 януари.(УВести)

Нашата справка:

Православната църква на Украйна (ПЦУ) или Светата църква на Украйна, юридическо име – Киевска митрополия на Украинската православна църква, е провъзгласена на 15 декември 2018 г. на Обединителния събор в Киев. Получава статут на автокефална църква на 06 януари 2019 г. от Константинополската патриаршия, която й предоставя Томос и я включва в своя диптих.

Вселенски патриарх Вартололей I твърдо стои зад украинската автокефалия

Създаването и статутът на ПЦУ предизвика конфликт между  Константинополската и Московската патриаршия, като последната прекъсва  авхаристийното общение с Константинопол.

През 988 г. по време на Володимир I Киевска Рус става християнска държава и в Киев се формира църква – Киевска митрополия на Вселенската патриаршия на Константинопол. Така че украинското православие наброява вече 1033 г. Докато руското следва да се изчислява от 1299 г., когато Киевския митрополит Максим премества резиденцията си до московския град Владимир-на-Клязма, т.е., то е едва на 722 г.

През 1685 г. Московската патриаршия започна анексирането на Киевската митрополия към Вселенската патриаршия, ръкополагайки Киевския митрополит Гедеон в Московия.