Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДЕЛО ЗА СВАЛЕНИЯ ОТ РУСНАЦИТЕ ″БОИНГ″: ПРОКУРАТУРАТА ПОИСКА ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА

Киев, 21 декември 2021.- Нидерландската прокуратура поиска за всички обвиняеми за катастрофата с полета МН17 на Малазийските авиолинии през юли 2014 г. доживотна присъда, съобщават украинските медии, като се позовават на Саския Белеман от изданието ″De Telegraaf″.

Според прокурорката Манон Ридърбъкс, подсъдимите Игор Гиркин, Сергей Дубински, Олег Пулатов – всички руски граждани, и Леонид Харченко – гражданин на Украйна, извършиха много тежко престъпление, отнело живота на 298 души. ″Фактите са толкова сериозни, а последствията са толкова огромни, че от гледна точка на отмъщение се налага да се приложи максималното наказание″, – заяви тя.

Прокурорката се съмнява, че руската държава ще се съгласи да предаде своите граждани, а къде се намира украинецът Харченко, не се знае. ″Но, въпреки всичко, този, който днес е неуловим, утре може да бъде издирен и арестуван″, – вярва Манон Ридърбъкс. Тя също така настоява съдът да постанови мярката за неотклонение незабавно задържане под стража.

Трагедията се разиграва на 17 юли 2014 г. в небето над Донбас – над територията, контролирана от проруските сепаратисти и руските военни и паравоенни структури. Малазийският ″Боинг″ е улучен от зенитната система ″Бук″, докарана преди това от Русия, за да сваля украински самолети. По категоричен начин е доказано, този ″Бук″ принадлежи на едно ракетно поделение на въоръжените сили на Русия. Въпреки това, Москва отрича този факт.(УВести)

Повече по въпроса: РУСНАЦИТЕ СВАЛЯТ МАЛАЗИЙСКИЯ «БОИНГ» НАД ДОНБАС, НО НЕ ПРИЗНАВАТ