Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КРЕМЪЛ ТЪРСИ СASUS BELLI, ЗА ДА НАПАДНЕ УКРАЙНА И ОПРАВДАЕ ПРЕД СВЕТА АГРЕСИЯТА СИ

През 1939 г. ″Глайвиц″ дава повод на Хитлер да нахлуе в Полша, а ″Майнила″ – на Сталин да нападне Финландия

Киев, 21 декември 2021.- В Донбас са доставени резервоари с неустановени химически компоненти, заяви руският военен министър Сергей Шойгу. Там има 120 американски военни и те подготвят провокации в градовете Авдийвка и Приазовске, каза още министърът.

Сергей Шойгу

Според него, тези военни са от частни военни компании, те оборудват огневи позиции в обекти от жизнено важна инфраструктура и подготвят украинския спецназ и радикалните въоръжение групи за активни бойни действия.

Преди известно време друг руснак – Вячеслав Володин, който е председател на руската Дума, т.е., парламент, заяви, че Украйна е пред хуманитарна катастрофа, населението е обедняло, хората нямали храна и се очаквало ″милиони″ като бежанци да тръгнат да се спасяват в Русия. После той добави, че Москва не може спокойна да наблюдава как ″страда″ ″братски украински народ″ и няма да остане безучастна.

Има такъв термин – Casus belli, който означава повод за война.

Адолф Хитлер също е търсил повод за война и го е намерил – известен като ″Глайвицки инцидент″.

Адолф Хитлер

В историографията Втората световна война започна на 01 септември 1939 г. с нахлуването на Германия в Полша. А формалният повод тя да започне става инцидент на радиостанцията в тогава немския град Глайвиц на 31 август, т.е., един ден преди войната. Провокацията е организирана по указание на Адолф Хитлер и реализирана от щурмбанфюрера от СС Алфред Науйокс.

За целта отряд от шестима диверсанти, преоблечени в полска военна униформа, инсценира нападение от страна на полската армия срещу тази немска, т.е., своя, радиостанция. В ефира прозвучава на полски: ″Внимание, това е Гливице (полско название на Глайвиц). Радиостанцията се намира в полски ръце!″

За да си осигурят доказателства за инцидента, най-напред на мястото на нападението доставят 43-годишния немски поляк фермер Франц (Франтишек) Гоньок и там го застрелват. После докарват предварително умъртвени криминални престъпници, но в полска униформа, в които за по-достоверно стрелят. Сниманата кинохроника е показана по немските киносалони като доказателство за полската инвазия в Райха.

А фактът с Франц Гоньок е бил нужен за нацистите, за да покаже, че полската диаспора в Германия взаимодейства с полската войска и организира ″нападения″ против немски институции. С други думи, Варшава ни провокира, убива наши съотечественици, ние страдаме и не можем да останем безучастни.

Йосиф Сталин

Casus belli за война с Финландия намери и Йосиф Сталин. Червената армия нахлува в тази страна на 30 ноември 1939 г. Но преди това Вячеслав Молотов – народен комисар на външните работи, съобщи за ″гадна провокация на финландската белогвардешчина″, която откри огън по военно поделение на Червената армия в село Майнила в Карелия. В отговор официален Хелзинки заяви, че това чисто физически е невъзможно и че става дума за провокация. Но… Този случай също влезе в история, като ″Майнилски инцидент″.(УВести)