Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В ПОЛИТЕХНИЧЕСКИЯ МУЗЕТ НА ″ОПЪЛЧЕНСКА″ СЕ ОТКРИ ИНТЕРЕСНА УКРАИНСКА ИЗЛОЖБА

София, 16 декември 2021.- Приносът на жените в науката е в центъра на украинската образователно-художествена изложба “Науката е тя!”, която се открие на 16 декември в Националния политехнически музей.

Инициативата е организирана от STEM is FEM с подкрепата на международната организация към ООН ″Жени в Украйна″ и Детския фонд на ООН в Украйна (УНИЦЕФ).

Артпроекът представя приноса на украинските жени-учени от края на XX в. – началото на XXI в. за развитието на световната наука. Именно украинските жени-изследователи първи създават стратегията за генетичния скрининг, езика за адресно програмиране, организират най-голямата спектърна лаборатория в света и правят много други новаторски изследвания, изобретения и открития.

Проектът е част от кампанията на ООН ″Жени  – поколението на равнопоставеността”, която цели популяризирането на равенството между половете сред младите хора и осигуряването на лидерство на жените в технологиите и иновациите.

Посетителите на изложбата имат възможността да се запознаят с научните постижения на Антонина Прихотко, Галина Скибо, Ганна Елска, Катерина Юшченко, Клавдия Латишева, Марина Вязовска, Наталия Атамас, Оксана Пивен, Олена Ванеева, Олга Перевозчикова, Светлана Арбузова и Нана Войтенко.

Художествената визия на изложбата е дело на известните украински илюстратори Сергий Майдуков, Анна Сарвира, Женя Полосина, Оля Дегтярьова и Анна Иваненко, които създават стилизирани портрети на героините от проекта.

Творческите текстове към портретите са подготвени от победителите от националния конкурс за есета “Науката е тя!”. Отличените есета са избрани измежду 561 текстове, изпратени от ученички и студентки от цяла Украйна на възраст между 14 и 21 години.

Надписите към експонатите-фотоси на изложбата са преведени от украински от студентки от специалност “Българска филология” IV курс в Лвовския национален университет “Иван Франко” и студентки от специалност “Украинска филология” V курс в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Изложбата е представена вече в десетки градове в Украйна, Белгия, Германия, Холандия и Япония. Подготвя се и представянето й във Франция, Великобритания и САЩ.

На откриването на изложбата в НПТМ говори посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко, присъстваха и други официални лица, представители на украинската диаспора.

Изложбата ще гостува в музея до март 2022 г., съобщават някои български електронни медии.(УВести)

Фоторепортаж от откриването

Виталий Москаленко открива изложбата.