Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

Русия агресор

ПУТИН ПРЕДЛАГА НА САЩ ПРОЕКТ ЗА НОВА ″ЯЛТА″ СЪС СФЕРИ НА ВЛИЯНИЕ

Киев, 18 декември 2021.- Карен Донфрид – помощник на държавния секретар на САЩ, която отговаря за Европа и Евразия, посети Москва. Там тя се видя с външния министър на Русия Сергей Лавров и го предупреди да не нападат Украйна и да спрат с резки движения покрай нашата граница. В отговор тя получи проект за нова ″Ялта″, т.е., проект за нови (стари) сфери на влияние, които да бъдат изключително руски.

Исканията на Москва под название ″Споразумение за мерките за гарантиране на сигурност на Руската Федерация″ включват девет позиции, приемането на които уж ще даде покой на Русия. Ето и някои от тях:

– НАТО да се откаже от по-нататъшното разширяване, особено на изток;

– НАТО да откаже на Украйна да я приеме;

– НАТО да не извършва военна дейност на територията на страните от Източна Европа, Закавказието и Средна Азия;

– НАТО да се откаже от инсталиране на ракети със среден и малък обсег там, откъдето те могат да достигнат до територията на Русия.

Освен това, в Москва казаха на пани Донфрид, че по този въпрос искат да разговарят само с Вашингтон. Брюксел не им е интересен.

А сега да видим, как реагираха на тези руски ″мирни″ инициатива НАТО, САЩ и Украйна като страна, заради която, няма защо да се заблуждаваме, Кремъл иска гаранции и то правни и писмени.

Генерален секретар на НАТО Йенс Столтенбърг: ″Русия няма никакво право да иска от нас да не приемаме Украйна. Това право имат само Украйна и 30-те страни-членки на Алианса. Всеки диалог с Москва следва да се изгражда върху основните принципи и документи за европейска сигурност и в рамките на консултации с нашите европейски партньори, включително с Украйна″.

Говорител на Белия дом Джен Псаки: ″Видяхме руските предложения и ги обсъждаме с нашите европейски съюзници и партньори. Вашингтон няма да води преговори за европейска сигурност без тяхното участие. Няма да правим компромис и с ключови принципи, върху които се гради нашата безопасност, а един от тях е, че всяка страна има право да решава своето бъдеще и външната си политика – свободно и без външна намеса″.

Говорител на украинското външно министерство Олег Николенко: ″Във връзка с клаузите на тези проекти, отнасящи се до нашата страна, ние подчертаваме, че само Украйна и членовете на НАТО имат право да решават вектора на по-нататъшно развитие на своите отношения, включително въпроса за членството на Украйна в алианса. Същата позиция споделя и самият Северноатлантически алианс, което е потвърдено, по-специално, в изявлението му от 16 декември 2021 г. Същото се отнася и за изключителното суверенно право на Украйна да определя самостоятелно развитието на отношенията с чужди държави на двустранно ниво, включително в областта на военното сътрудничество″.

Заместник-министър на отбраната на Украйна Ганна Маляр: ″Путин вече си позволява да говори за всичко открито, което, всъщност, всички сме знаели. Руската заявка е много сериозна и агресивна. Украйна няма да се откаже от пътя си и Путин осъзнава това. Затова усложнява всякакъв преговорен процес с цел да извади от равновесие другата страна, да я вкара в глуха линия, да я изложи на сериозни предизвикателства – такава тактика се използва, за да спечелиш по-малко, искайки повече″.(УВести)

Нашата справка:

Ялтенската конференция, включваща трите основни държави от Антихитлеристката коалиция по време на Втората световна война – САЩ, Великобритания и СССР, се провежда  от 04 до 11 февруари 1945 г. в дворец ″Ливадия″ край гр.Ялта (Крим, Украйна). Там Франклин Рузвелт, Уинстън Чърчил и Йосиф Сталин договарят следвоенно устройство на Европа, като я разделят на сфери на влияние. Към съветската попадат страните от Източна Европа и Балканите (освен Турция и Гърция). През 1989 г., след падане на Берлинската стена, страните от Източна Европа се измъкват от съветската сфера, отхвърлят комунизма като идеология и вместо т.н. планова възприемат пазарна икономика. СССР официално представа да съществува на 01 декември 1991 г., като негов правоприемник става Руската Федерация, а останалите 14 републики получават независимост. Русия след определен период на демократизация се връща към авторитаризма и неоимперските амбиции – това особено се вижда след като на власт идва бивш подполковник от КГБ Владимир Путин (от 2000 г. насам). През 2005 г. по време на Мюнхенската конференция за безопасност той заяви, че за него най-голямата трагедия на ХХ в. е разпадането на Съветския съюз. И целта му става да възроди поне мини-СССР – от Русия, Беларус и Украйна, с общо население около 200 млн. души.