Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОФИЦИАЛЕН КИЕВ ИЗЛЕЗЕ С ДЕКЛАРАЦИЯ ПО ПОВОД РУСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ″СИГУРНОСТ НА РУСИЯ″

Киев, 18 декември 2021.- В министерството на външните работи на Украйна обърнаха внимание на разпространените от МВнР на Руската Федерация руските проекти на договора със САЩ и споразумението с НАТО за т.н. ″гаранции за сигурност″, заяви днес Олег Николенко – говорител на нашето външно ведомство.

Олег Николенко

″Във връзка с клаузите на тези проекти, отнасящи се до нашата страна, ние подчертаваме, че само Украйна и членовете на НАТО имат право да решават вектора на по-нататъшно развитие на своите отношения, включително въпроса за членството на Украйна в алианса. Същата позиция споделя и самият Северноатлантически алианс, което е потвърдено, по-специално, в изявлението му от 16 декември 2021 г. Същото се отнася и за изключителното суверенно право на Украйна да определя самостоятелно развитието на отношенията с чужди държави на двустранно ниво, включително в областта на военното сътрудничество″, – подчерта пан Олег.

Той напомни, че основният проблем за сигурността в евроатлантическото пространство днес е въоръжената агресия на Русия, както и настоящата руска ескалация по границата с Украйна и в нейните окупирани територии. Спирането на ескалацията и прекратяването на международния въоръжен конфликт на Русия е най-добрата гаранция за сигурност на Стария континент, сподели Олег Николенко.

″В тази връзка призоваваме Русия да направи първа разумна стъпка към тази цел и незабавно и безусловно да се върне към конструктивния дневен ред и да започне прилагането на Минските споразумения и Споразуменията на лидерите от Нормандския формат, включително общоприетите заключения от Нормандската четворка през 2019 г., отнасящи се най-напред към стриктно спазване на режима на прекратяването на огъня, по-нататъшно изтегляне на силите, продължаване на процеса на разминиране, прилагане на политическите аспекти на Общоприетите заключения от срещата на върха в Париж, откриване и гарантиране на правилното функциониране на нови КПП на разделителната линия, провеждане на следващите етапи на процеса на взаимното освобождаване на задържаните лица и размяна на съответните списъци″, обнародва официалната позиция на Киев Олен Николенко.

Преди няколко дни Москва предложи на Вашингтон проект на договора под название ″Споразумение за мерките за гарантиране на сигурност на Руската Федерация″, който включва девет позиции. Една от тях е Украйна никога да не стане член на НАТО.(УВести)