Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕВРОПАРЛАМЕНТ ДО РУСИЯ: ЩЕ ВИ ИЗКЛЮЧИМ ОТ SWIFT И ЩЕ ЗАМРАЗИМ ″СЕВЕРЕН ПОТОК-2″, АКО НАПАДНЕТЕ УКРАЙНА

Киев, 17 декември 2021.- Вчера Европейският парламент предупреди Русия за тежки последици за нея, ако нападне Украйна. Резолюцията е подкрепена с огромно мнозинство  от 548 депутати, като против бяха само 69.

Първо, Европарламентът се закани да замрази финансови активи и имущество на лица от обкръжение на руския президент Путин и да им забрани да влизат в ЕС.

Второ, предупреди Русия, че ще бъде изключена от международната разплащателна система SWIFT и ще наложи санкции на важни сектори от руската икономика.

Трето, в момент ″Х″ ЕС ще анулира всякакви възможности за пътуване в чужбина чрез отмяна на безвизов режим на притежателите на руски дипломатически паспорти (не става дума за акредитирани дипломати).

Четвърто, ЕС ще предприеме незабавни мерки за намаляване на енергийната зависимост от Русия и ще прояви ″по-съществена енергийна солидарност с Украйна″. По-специално, евродепутатите призовават европейските институции и правителствата на страните – членки на Съюза да направят всичко възможно ″Северен поток-2″ да не бъде въведен в експлоатация дори да отговаря на Газовата директива на ЕС.

Газовата зависимост на Европейския съюз от Русия възлиза на над 40%. От есента т.г. Москва използва ″Газпром″ за шантаж на Европа и спекулативно (чрез недостатъчно предлагане) вдигна цените на природния газ до 1700 евро днес при положение, че преди една година те бяха средно 300 евро.

Президентът на Украйна Володимир Зеленский и външният ни министър Дмитро Кулеба благодариха ЕС за подкрепа. В Брюксел се проведе среща на върха на страните от ″Източно партньорство″, където доминира триото Украйна, Грузия и Молдова.(УВести)