Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КРИМСКО-ТАТАРСКИЯТ ОРНАМЕНТ ОРНЕК Е ВКЛЮЧЕН В ПРЕДСТАВИТЕЛНИЯ СПИСЪК НА ЮНЕСКО

Киев, 16 декември 2021.- Днес по време на ХVI сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство ЮНЕСКО одобри да включи досието ″Орнек – кримскотатарски орнамент и знания за него″ в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

Това решение е доказателство за значението на орнамента Орнек, украинската и кримскотатарската култура и изкуство за ЮНЕСКО и културното наследство на човечеството.

Кримските татари е коренен народ в Украйна. Орнаментът Орнек, кримскотатарската култура и изкуство е уникален компонент на културата, изкуството и историята на Украйна. Популяризирането и промоцията му е един от приоритетите за развитието на сътрудничеството между Украйна и ЮНЕСКО.

Украйна – в рамките на Кримската платформа, както и ЮНЕСКО и други международни организации – активно защитава кримскотатарската идентичност, култура и изкуство във временно окупираните Автономна република Крим (Украйна) и гр. Севастопол (Украйна).(УВести)

Още по въпроса: КРАТКА ИСТОРИЯ НА КРИМ