Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЖЕНИ НИКОЛОВА И АНДРИАНА КОЕВА ПОБЕДИХА В VI СТУДЕНТСКИ КОНКУРС ПО УКРАИНСКИ ПРАВОПИС

София, 16 декември 2021.- Вчера в режим онлайн се проведе VI Студентски конкурс по украински правопис, организиран от Катедрата по славянско езикознание във Факултета по славянски филологии на Софийския университет ″Св. Климент Охридски″ с подкрепата на посолството на Украйна в България.

Лилия Желева

На събитието присъства и Ирина Козик – първи секретар на посолството на Украйна у нас. Тя от свое име и от името на посланика Виталий Москаленко благодари на организаторката на конкурса Лилия Желева и на журито, съставено от преподавателите Албена Стаменова, Райна Камберова, Валентина Драгулева, Павлина Мартинова, Владимир Колев и Олена Книш, за поддържането на традицията с провеждането на конкурса по украински правопис и пожела успех на участниците, като ги увери, че участието е не по-малко важно от победата.

В конкурса участваха шестима студенти от пети, трети и първи курс. Ето и подебителите:

I място: Жени Николова (V курс) и Андриана Коева (V курс);

II място: Стилиана Андреева (V курс);

III място: Даяна Гоцова (I курс).

През май 2022 г. победителите в VI Студентски конкурс по украински правопис ще представят СУ ″Св. Климент Охридски″ на VII Международен правописен конкурс по украински език, който организира Ягелонският университет в Краков (Полша), съобщи за ″УВести″ Лилия Желева.

Шестото издание на конкурса бе част от събитията, посветени на 25 години от основаването на профил ″Украинистика″ в СУ ″Св. Климент Охридски″.(УВести)