Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

″ИЗТОЧНО ПАРТНЬОРСТВО″ ОТНОВО СЕ СЪБРА В БРЮКСЕЛ. ЩЕ ДЕЛЯТ 2,3 МЛРД. ЕВРО

Киев, 15 декември 2021.- След няколко години пауза страните от ″Източно партньорство″ отново се събраха в Брюксел, за да набележат нови цели, пише ″Дойче веле″.

Това ще е шеста среща на върха, в която ще участват Украйна, Грузия, Молдова, Азербайджан и Армения. За Беларус е подготвен празен стол.

Брюксел се придържа към прагматичен подход – да се работи с всяка от страните на ниво, към което те се стремят. Ереван и Баку, например, досега бяха относителни пасивни, докато отношенията с Минск се намират в безтегловност по вина на узурпатора Александър Лукашенко. ″Вратите ни са отворени за тези, които искат да повишат нивото на сътрудничеството и амбиции″, споделя високопоставен служител в ЕС.

За Украйна ″Източно партньорство″ е шанс. Напоследък Киев се стреми към по-широко регионално лидерство и вижда, че форматът, включващ други бивши съветски републики, отговаря на неговите интереси.

За украинското ръководство е ясно, че утре страната няма да стане член на ЕС. Затова трябва да се използват всички възможности и инструменти за задълбочаване на отношения с ЕС. Освен политическа подкрепа, става дума за пазар и пари. Брюксел възнамерява да раздаде до 2027 г. грандове за 2,3 млрд. евро. Предполага се, че тези средства ще станат като гаранция и стимул инвеститори да вложат в страните от ″Източно партньорство″ още не по-малко от 17 млрд. евро.

Половината от тези 2,3 млрд. евро ще бъдат насочени, така да се каже, за държавни цели. А за останалите 50% всяка от държавите ще трябва да се състезава, тъй като тези средства ще се дават за конкретни проекти с най-високо ниво на качество.

За всяка от шест страни Европейската комисия предлага пет флагмански проекта. В Украйна, например, Брюксел иска да подкрепи 100 хил. малки и средни предприятия, които да развиват климатично неутрална и циркулярна икономика. Освен това, на европейската програма могат да разчитат и 10 хил. малки украински фермери. Част от парите ще отиде за модернизиране на нашите КПП по граница с Молдова, Румъния, Унгария и Словакия, за цифрова трансформация на държавния сектор и повишаване на енергоефективността ни.

Киев иска също така между ЕС и отличниците от ″Източно партньорство″ да се либерализират автомобилни превози. Украйна предлага да се преразгледа Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) и тя да се разшири върху най-вече нашата страна, Молдова и Грузия. Киев много се надява и нейните водни артерии – Днепър и Южен Буг, ж.п. и автомобилни пътища да се ″вържат″ към ЕС.

В Брюксел на срещата на върха за ″Източно партньорство″ Украйна е представена от президента Володимир Зеленский, който вече се срещна с президента на Франция Емануел Макрон и новия канцлер на Германия Олаф Шолц.

Според последните социологически проучвания, 62% от украинците искат страната ни да влезе в ЕС, а 58% – в НАТО.(УВести)