Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПУТИН ЛЪЖЕ ЗА АКТИВИ НА СССР – УКРАЙНА НИЩО НЕ ДЪЛЖИ НА РУСИЯ

Киев, 14 декември 2021.- След разпадане на СССР Украйна ни дължи активи, заяви руският президент Владимир Путин по една московска телевизия.

Според него, след като през 1993 г. Русия пое задължение да погаси всички дългове на Съюза, бившите съветски републики са отказаха в полза на Москва от всички свои имоти в чужбина, само Украйна уж ″не се издължи″.

Олег Николенко

Вчера говорителят на нашето външно министерство Олег Николенко уличи Кремъл в откровено манипулиране. Съгласно договора от 1991 г., Русия поема всички активи и пасиви на СССР, като делът на Украйна в тях възлиза на 16,37% (на Русия, апропо: 61,34%). През 1994 г. Украйна и Русия подписват споразумение за т.н. нулев вариант, т.е., Москва изплаща украинския дял на кредиторите на СССР, а Киев, в замяна, се отказва от дела си в задграничните активи на Съюза.

Дотук е добре. Но Кремъл, същевременно, отказва да даде на Киев достоверна информация за стойността (в пари) на украинския дял в бившето съветско имущество, който трябва да се прехвърли, защото тези данни има само в Москва. С други думи, украинците искат да знаят, от какво, от каква сума се отказват? Затова Върховната Рада реши засега да не ратифицира ″нулев вариант″. Не го ратифицира и руската Дума. С други думи, документът не е влязъл в законна сила. ″Така че не може да се говори, че Украйна ″не е изпълнила″ задълженията си, – заключи Олег Николенко. – Просто няма законово основание за това″.

Според някои наши експерти, преговорите по този въпрос трябва да продължат въз основа на конкретни числа. Защото, например, през 1997 г. Москва подхвърли, че балансовата стойност на задграничното имане на СССР през 1991 г. е била… 3,5 млрд. руски рубли. Същевременно сериозните източници в Киев твърдят, че трябва да се говори за поне 300-400 млрд. – и то не рубли, а долари. Всичко друго е жонглиране с думи и то без никакво основание.(УВести)