Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ Е УЧУДЕН: МОСКВА ИСКА ГАРАНЦИИ, НО САМА НАРУШАВА ОБЕЩАНИЯТА СИ

Киев, 14 декември 2021.- Украинският президент е учуден от руското искане Западът да даде гаранции, че НАТО няма да навлезе в Украйна. ″А Русия спазила ли Будапещския меморандум и редица други договори?″ – попита той.

Олександр Зеленский
Володимир Зеленский

Володимир Зеленский напомни, че през 1994 г. Украйна се отказва от ядрения си арсенал, който е бил трети в света, като Русия писмено се заклева, включително пред Франция и САЩ, че няма да нарушава нашите граници и нашата териториална цялост. ″Но после изхвърли обещаното на боклука!″ – емоционално заяви президентът в интервю за “La Repubblica”.

Този отговор последва на въпроса дали той е готов да се откаже от идеята Украйна да влезе в НАТО в замяна на ″гаранция, че руските войски ще се махнат от украинската граница″.

Зеленский даде и друг пример, когато Русия не спази достигнати споразумения. Преди две години, през декември 2019-та, в Париж ние се разбрахме с президента Путин да бъдат освободени всички украинци, държани в плен в окупираните от неговата страна територии. ″И какво? Нищо!″ –  каза украинският държавен глава.

През 1997 г., по време на президента Борис Елцин, Москва и Киев подписват т.н. ″большой договор″ за дружба и сътрудничество, според който Русия остава в Севастопол до 2017 г. и след това руският флот се премества в Новорусийск. Също така, Русия е признавала украинските граници като държавни и нямала никакви териториални претенции към нас. Но през 2014 г., след окупирането на Крим, Путин заяви, че с тази власт ″ние нищо не сме подписвали″.

Преди няколко дни Владимир Путин е предложил на Запада да се подпишат юридически ″железни″ документи НАТО да не се разширява на Изток, т.е., алиансът да не приема Украйна. Според него, при разпадане на СССР на Москва са били дадени устни гаранции, че блокът няма да се придвижва към руската граница. Същевременно, последният съветски държавен глава Михаил Горбачов твърди, че за никакви гаранции никога не е ставала дума. Нещо повече, Германия плати на Кремъл, според едни данни, 12 млрд. марки, според други – 17-20 млрд., съветските войски (340 хил. военнослужещи) да се изнесат от Източна Германия, настанили се там още през 1945 г.(УВести)