Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЪРХУ ГРОБА НА ЛИДИЯ ШИШМАНОВА-ДРАГОМАНОВА ВЕЧЕ ИМА ПАМЕТНА ПЛОЧА

София, 14 декември 2021.- Вчера върху гроба на Лидия Шишманова-Драгоманова беше тържествено сложена паметна плоча с надпис. Това стана възможно благодарение на общите усилия на посолството на Украйна и Българската академия на науките.

На Централните софийски гробища проявата събра нашите дипломати, български учени, преподаватели-украинисти и активисти от Сдружението на украинските организации в България ″Мати Украйна″.

Лилия Желева – преподавател-украинист в СУ ″Св.Климент Охридски″ полага цветя на гроба на проф. Иван Шишманов

Посланикът на Украйна Виталий Москаленко сподели, че Лидия Драгоманова, родена през 1865 г. в Киев и починала през 1937 г. в София, е видна украинско-българска общественичка. Тя е най-голяма дъщеря на проф. Михайло Драгоманов, пристигнал в България през 1889 г. да преподава най-новата история в току-що открита Висша школа – сега СУ ″Св.Климент Охридски″. Лидия, омъжила се една година по-рано за Иван Шишманов – бъдещ професор и министър на народната просвета, вече е била в София. ″Лидия Шишманова-Драгоманова става част от българския интелектуален елит и в продължение на 40 години е сред най-активните общественици тук, – каза посланикът. – Тя полага основи на движението за правата на жените в България, като критик допринася за развитие на българското изкуство и култура, превежда български автори на френски език″. За заслугите на украинката пред България Борис III я удостоява с Дамски кръст I степен.

След посланика Москаленко говори акад. Юлиан Ревалски – председател на БАН, и доц. Елка Трайкова – научен секретар на БАН, Олена Коцева – председател на СУОБ ″Мати Украйна″, и Антонина Якимова – изследовател и автор на книгата за българския период от живота на проф.Михайло Драгоманов. Всички те с няколко думи допълниха портрета на Лидия Шишманова-Драгоманова като изтъкната интелектуалка, обективен театрален и литературен критик, обществен деец. За нея България е била втора Родина.

Лидия и Иван Шишманови имат един син – Димитър. За него, както и по-подборно за Лидия и Иван може прочетете по-надолу. Само ще споменем, че преди 9 септември 1944 г. Димитър Шишманов една година е министър на външните работи на България. Веднага е арестуван и после осъден от т.н народен съд като враг на народа. Разстрелян е заедно с други видни български държавни дейци, министри, банкери, интелектуалци в нощта 1 срещу 2 февруари 1945 г. Вероятно, това е една от причините гробът на Лидия Шишманова-Драгоманова да е бил занемарен.

Така това място изглеждаше преди.

Тук следва да споменем, че разходите по възстановяване на гроба на Лидия е поела Украинската държава, по-специално, външното ни министерство в рамките на една бюджетна програма, която на украински език звучи така: ″Фінансова підтримка забезпечення міжнародного позитивного іміджу України, забезпечення діяльності Українського інституту, заходи щодо підтримки зв’язків з українцями, які проживають за межами України″.(УВести)

ИВАН ШИШМАНОВ: БЪЛГАРИЯ И УКРАЙНА ПРИТЕЖАВАТ ВСИЧКИ УСЛОВИЯ ЗА БЪДЕЩО БЛИЗКО ПРИЯТЕЛСТВО

В БЪЛГАРИЯ УКРАИНКАТА ЛИДИЯ ШИШМАНОВА-ДРАГОМАНОВА Е БИЛА ИНСТИТУЦИЯ

ДИМИТЪР ШИШМАНОВ – СИН НА ИВАН И ЛИДИЯ ШИШМАНОВИ И ВНУК НА МИХАЙЛО ДРАГОМАНОВ Е УБИТ, ЗАЩОТО Е БИЛ ВЪНШЕН МИНИСТЪР