Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА УЧАСТВА В ДИСКУСИЯ ЗА ″ИЗТОЧНО ПАРТНЬОРСТВО″ И Е БЛАГОДАРНА НА БЪЛГАРИЯ

София, 12 декември 2021.- Проведе се онлайн дискусия ″Източно партньорство: нов дневен ред за бъдещо сътрудничество″, в което участваха представителите на външните министерства на страните на т.н. ″Асоциирано трио″ – Украйна, Грузия и Молдова, и посланиците в България от тези страни. Украинската държава беше представена от Роман Андарак – заместник-директор на департамента ″ЕС и НАТО″ във външното ни министерство, и посланика ни в България Виталий Москаленко.

Виталий Москаленко

Проявата беше организирана от Софийския форум по сигурността. Целта й бе предварително да се обсъдят злободневни въпроси в навечерие на срещата на върха на ″Източно партньорство″, която ще се състои на 15 декември в Брюксел.

Според дискутиращите, ″Източно партньорство″ има нужна от рестарт, за да отговаря на изискванията и предизвикателствата както на днешния ден, така и на бъдещето. Необходимо е също така да се разшири браншовото сътрудничество и по-ефективно да се реализират практически инициативи.

Украйна призова по-активно да се използва потенциал на Зоната за свободна търговия с Украйна, Молдова и Грузия, да се задълбочи сътрудничеството в сферата на сигурността и енергетиката, да се засили интеграцията в Единния цифров и Вътрешен пазар на ЕС.

Участниците засегнаха и въпроса, свързан с изостряне от Русия на ситуацията на временно окупираните територии на Украйна, покрай украинската граница и в Черноморския регион като цяло. Всички бяха единодушни, че сътрудничеството в сферата на сигурността в рамките на ″Източно партньорство″ трябва непременно да се засили.

Посланикът Москаленко не пропусна възможността да благодари на България, че подкрепя нашата териториална цялост, не признава анексията на Крим и осъжда агресивната политика на Кремъл, гласува за удължаване на санкциите на ЕС против Русия.(УВести)