Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СТРАНИТЕ ОТ G-7 ПРИЗОВАХА РУСИЯ ДА КРОТНЕ, ИНАЧЕ ЩЕ ИМА СЕРИОЗНИ ПОСЛЕДИЦИ

Киев, 12 декември 2021.- Министрите на външните работи на страните от G-7 призоваха Кремъл да миряса и да спазва международните си задължения и да намали военната си активност. В противен случай, ако нападне Украйна, го чакат много сериозни последици.

Това е кратко съдържание на декларацията, приета след срещата им днес в Ливърпул, съобщават световните медии.

″Всякакво прилагане на сила с цел промяна на граници е забранено от международното право, – четем в документа. – Русия не трябва да се съмнява, че военната агресия против Украйна ще повлече след себе си значителна цена″.

В навечерието на срещата в Ливърпул Елизабет Тръс – външен министър на Великобритания,  се обърна към съюзниците си по НАТО да се обединят в усилията си и да не допуснат агресия против Украйна. Според нея, с нахлуването си в Украйна Русия ще допусне ″стратегическа грешка″.

Лондон призова страните от Европа да се откажат от руския газ и руските пари в името да бъде запазена тяхната енергийна независимост и не само. Демократичният свят трябва да намери алтернатива на руското гориво, категорична е Лиз Тръс.

На 07 декември т.г. се проведе онлайн разговор между президентите на САЩ и Русия. Джо Байдън също призова Кремъл до деескалация край украинската граница и заплаши с много сериозни последици в случай, че руските войски нахлуят в Украйна. Същевременно Кремъл изпитва панически страх от разширяване на НАТО на изток, по-специално, в алианса да влязат Украйна и Грузия, и вижда в това ″риск от мащабен конфликт в Европа″.(УВести)