Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ: С ЕВРОПА ЛИ Е ИЛИ Е ПРОТИВ НЕЯ?

Варшава, 11 декември 2021.- Русия най-сетне трябва да се определи дали е с Европа или е против нея, заяви полският премиер Матеуш Моравецки. Засега, според него, за голямо съжаление, руският президент предпочита конфликт, и това вреди не само на Европа, но и на самата Русия.

Тадеуш Моравецки

Пред ″La Repubblica″ пан Матеуш сподели, че Европа не трябва да позволява върху нея да има натиск и енергиен шантаж. ″Край на всякакви компромиси, – категоричен е той. – Трябва да сме единни и много твърдо да реагираме чрез въвеждане на още по-строги санкции!″

Полският премиер също така коментира скорошните преговори между Джо Байдън и Владимир Путин. ″Ще съм благодарен на президента Байдън, ако тази беседа ще доведе до намаляване на руската активност край границата на Украйна и Европа″. Но, според пан Моравецки, практиката показва, че на Путин не може да се вярва, и че политиката на отстъпчивост не води до желан резултат.

През ноември т.г. Москва чрез своя марионетка в Беларус Александър Лукашенко направи опит да организира на белоруско-полската граница емигрантска вълна като елемент от хибридната война с ЕС. Освен това, с построяване на ″Северен поток-2″ Кремъл лишава Украйна и Полша, които не приемат руски диктат и неоимперски амбиции, от приходите от транзита на природния газ по техните територии. Загубите на Украйна, например, възлизат на $3 млрд. годишно.(УВести)