"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НА 102 ГОДИНИ ПОЧИНА ОЛГА ИЛКИВ – ЯТАЧКА НА РОМАН ШУХЕВИЧ, КОЙТО Е БИЛ ВРАГ №2 ЗА НКВД

София, 11 декември 2021.- В Лвив на 102-годишна възраст е починала Олга Илкив – ятачка на Роман Шухевич, главнокомандващ на Украинската повстанска (въстаническа) армия (УПА) през Втората световна война. След Степан Бандера – лидер на украинското национално-освободително движение, генерал Шухевич е бил враг №2 за НКВД до смъртта си през 1950 г.

Олга Илкив

В съощението на пресцентъра на Лвивския градски съвет четем: ″Легендарна жена, посветила живота си в служба на Украйна. Зад гърба й – години преследване, съветски зандани и тежка всекидневна борба. Смъртта й е огромна загуба за града ни и за цялата страна″.

Олга Илкив – с нелегални прякори ″Роксоляна″ и ″О.Звиробий″, 14 години прекарва в съветски лагери. През 2008 г. е наградена с орден ″Княгиня Олга″ III степен. Тя е членувала в Лвивското крайово братство на ветерани от национално-освободителните борби.

През 2012 г. по случай 70 години от създаването на УПА (14 октомври 1942 г.) жителите на Лвив и Лвивска област събират пари и купуват на пани Олга апартамент в Лвив.(УВести)

Повече по въпроса: ГЕНЕРАЛ РОМАН ШУХЕВИЧ И УПА