Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НА 102 ГОДИНИ ПОЧИНА ОЛГА ИЛКИВ – ЯТАЧКА НА РОМАН ШУХЕВИЧ, КОЙТО Е БИЛ ВРАГ №2 ЗА НКВД

София, 11 декември 2021.- В Лвив на 102-годишна възраст е починала Олга Илкив – ятачка на Роман Шухевич, главнокомандващ на Украинската повстанска (въстаническа) армия (УПА) през Втората световна война. След Степан Бандера – лидер на украинското национално-освободително движение, генерал Шухевич е бил враг №2 за НКВД до смъртта си през 1950 г.

Олга Илкив

В съощението на пресцентъра на Лвивския градски съвет четем: ″Легендарна жена, посветила живота си в служба на Украйна. Зад гърба й – години преследване, съветски зандани и тежка всекидневна борба. Смъртта й е огромна загуба за града ни и за цялата страна″.

Олга Илкив – с нелегални прякори ″Роксоляна″ и ″О.Звиробий″, 14 години прекарва в съветски лагери. През 2008 г. е наградена с орден ″Княгиня Олга″ III степен. Тя е членувала в Лвивското крайово братство на ветерани от национално-освободителните борби.

През 2012 г. по случай 70 години от създаването на УПА (14 октомври 1942 г.) жителите на Лвив и Лвивска област събират пари и купуват на пани Олга апартамент в Лвив.(УВести)

Повече по въпроса: ГЕНЕРАЛ РОМАН ШУХЕВИЧ И УПА