Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАКРАТКО: ЗА КАКВО СА РАЗГОВАРЯЛИ БАЙДЪН И ЗЕЛЕНСКИЙ

Киев, 11 декември 2021.- На седми декември се проведе онлайн разговор между президентите на САЩ и Русия. Една от темите му беше Украйна и струпването на руските войски край нашата граница. Два дни по-късно Джо Байдън се обади на украинския държавен глава, за да го информира, що и как.

Ето, накратко, според администрацията на Володимир Зеленский, за какво са говорили двамата:

– Байдън заяви, че, ако Русия посмее да атакува Украйна, ще има последици за нея;

– Във връзка с горното, САЩ и страните-партньори са готови да предприемат безпрецедентни мерки против Русия;

– Вашингтон е готов да предостави на Киев всякаква помощ, необходима да се отблъсне Русия, ако тя реши да нападне;

– Байдън сподели, че решението за влизане в НАТО е решение само на украинския народ и страните-членки на алианса, а не на Русия;

– Президентът на САЩ увери, че не е говорил с Путин за компромиси по украинския въпрос, като всякакви преговори и решения за Украйна не могат да се водят и да се взимат без самата Украйна;

– Има вероятност Вашингтон да се присъедини към т.н. Нормандски формат (Украйна, Франция, Русия и Германия) за мир в Донбас.

Някои украински анализатори си задават въпрос, защо, вчера, след разговора Байдън-Зеленский, нашият президент допусна възможността да има референдум за статута на Донбас? Да не би това е ″компромис″, към който Вашингтон тласка Киев в угаждане на Кремъл, или е самодейност на Зеленский? Бившият президент на Украйна Петро Порошенко остро разкритикува тази идея. Според него, ″игрички″ в референдум и с територии са недопустими.(УВести)