Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЮРИЙ БУТУСОВ: СЛЕД РАЗГОВОРА С БАЙДЪН ПУТИН СТАНА ПО-ПРЕДПАЗЛИВ

Киев, 09 декември 2021.- Преди два дни президентът на САЩ Джо Байдън е преговарял с руския лидер Владимир Путин. Но все още не се е обадил на украинския държавен глава Володимир Зеленский. Очаква се, че може би ще го стори днес. Ще видим, пише главният редактор на сайта ″Цензор.Нет″ Юрий Бутусов.

Юрий Бутусов

И така, след онлайн разговора Вашингтон – Москва кой знае какъв напредък не се наблюдава. А и няма да се получи. Русия доброволно няма да се откаже от окупацията на Донбас и Крим, а НАТО няма да воюва на нашата страна с ядрено-газова Русия. Но, все пак, тези преговори и декларацията на петте страни (САЩ, Франция, Великобритания, Италия, Германия, Полша) в подкрепа на Украйна ни карат да направим следните изводи:

1. САЩ и НАТО все повече се въвличат в тревогата на Украйна от евентуална нова руска агресия. Имаме по-голяма подкрепа. Да, те няма вместо нас да реформират страната ни или да воюват. Но те ще ни помагат, ще правят все повече и повече за нас на най-високо ниво. Това е изгодна позиция за Украйна за привличане на допълнително чуждестранна помощ за самоотбрана от агресията.

2. Президентът на САЩ не се обади на Зеленский веднага. Но преди самите преговори  Байдън – Путин държавният секретар Антони Блинкин е звъннал на нашия президент. Т.е., има проблем в личните отношения по линията на двама президенти. И защо да се учудваме? Още преди три месеца Зеленский пое пред Вашингтон задължение да започне антикорупционна и съдена реформа, но нищо не направи. Американците това забелязват.

3. Путин е принуден да говори по украински въпрос с президента на САЩ, въпреки че се старае да избягва тази отговорност. Това означава, че Кремъл трябва да се съобразява с интересите на НАТО и САЩ, и не е готов да изостря тези отношение чрез отказ от преговори.

4. Срещата без явни резултати няма да доведе до намаляване на заплахата за Украйна. НАТО няма да воюва вместо нас. Но ние можем да получил повече оръжие, повече пари, повече разузнавателни данни. Байдън е успял да консолидира около Украйна почти цяла Европа и за случай ″Х″ се разработват жестоки санкции. Да, това няма да спре Русия, но ще я направи по-предпазлива.

5. Главният фактор за влияние, който светът признава, е украинската армия. През ноември военните мисии на НАТО оценяваха именно нейната бойна способност, защото този въпрос ги интересува. Военната реформа е най-добрият отговор на всички наши съюзници. Защото войни не се печелят от прекратяване на огъня, твърди журналистът и военен експерт Юрий Бутусов.(УВести)