Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПЕТРО ПОРОШЕНКО: ДЖО БАЙДЪН ДА НЕ ПРЕСТЪПВА ″ЧЕРВЕНИ ЛИНИИ″

Киев, 07 декември 2021.- В преговори с руския държавен глава Джо Байдън да не престъпва няколко ″червени линии″, призова петият президент на Украйна и лидер на опозиционната ″Европейска солидарност″ Петро Порошенко.

Първо. Нищо за Украйна без Украйна. Много е важно нашите европейски и американски партньори и преди и след подобни разговори да координират действията си с украинската власт, украинска държава и народ, смята Порошенко.

Петро Порошенко – президент на Украйна 2014-2019 гг.

Второ. Русия не може да има право на вето върху влизане на Украйна в НАТО, върху разширяването на алианса. Затова това ще е тест – има ли НАТО или го няма. Защото ако Путин ще диктува на НАТО, да предявява ултиматуми и да заплашва алианса, Украйна няма какво да прави в такава организация. Засега НАТО удържа на руския ултимативен натиск.

Трето. Инициативата на Кремъл за т.н. европейска зона на сигурност може да се разглежда едва тогава, когато Русия се върне в зоната на международното право, от която тя излезе с анексията на Крим и агресията в Донбас през 2014 г. С други думи, най-напред трябва да бъде възстановен суверенитет на Украйна, а Крим и Донбас да се върнат в Украйна.

Четвърто. Възстановяване на преговори в Нормадския формат, започнал през 2014 г. по време на петия президент Петро Порошенко. Защото ние трябва да имаме до себе си силни съюзници – ЕС, САЩ, НАТО, а от това произтича и силна преговорна позиция. И никакви двустранни преговори, както предлага Володимир Зеленский. Те са вредни и опасни за Украйна, категоричен Порошенко.

Днес в 17:00 българско време се предвижда да се състои он-лайн разговор между американския президент Джо Байдън и руския лидер Владимир Путин. Един от въпросите, по които ще се дискутира, е Украйна и струпване на руските войски край нейната граница.(УВести)