Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАПАДЪТ И РУСИЯ НАКАРАХА УКРАЙНА ДА ПРЕДАДЕ СВОИТЕ ЯДРЕНИ БОМБИ В ЗАМЯНА НА СИГУРНОСТ, НО…

Киев, 05 декември 2021.- След разпадането на СССР Украйна беше трета в света страна по броя на ядрени бойни глави. Тя разполагаше с 1272 бомби, способни да унищожат земята ни няколко пъти.

Първият президент на Украйна Леонид Кравчук разказва, че в началото на 90-те официален Киев беше подложен от страна на САЩ на невиждан натиск с цел да предаде ядреното си оръжие. Вашингтон дори заплаши да организира против Украйна блокада от всякакъв вид. И тя се предаде.

На 5 декември 1994 г. в Будапеща Украйна, представлявана от Леонид Кучма, Русия – Борис Елцин, САЩ – Бил Клинтън, и Великобритания – Джон Мейджър, подписват Меморандум за гаранциите за безопасността в замяна на присъединяване на Украйна към Договора за неразпространение на ядрено оръжие. Подписаният преди 27 г. документ е известен като Будапещенския меморандум.

От своя страна, съгласно Меморандума, Руската Федерация, САЩ и Великобритания се задължават:

– да зачитат независимостта и суверенитета и съществуващите граници на Украйна;

– да се въздържат от заплахи или използване на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна;

– да се въздържат от икономически натиск против Украйна;

– да поискат незабавни действия от Съвета за сигурност на ООН за оказване на помощ на Украйна, като на страна по Договора за неразпространение на ядреното оръжие, която не разполага с такова, ако Украйна се превърне в жертва на акт на агресия или обект на заплаха от агресия;

– да не използват ядрено оръжие срещу Украйна;

– да проведат консултации в случай на възникване на ситуация, вследствие на която се поставя под въпрос изпълнението на тези задължения.

И само 20 години по-късно, през 2014 г., една от страните, гарантирали с подписа си суверенитета, териториалната цялост и съществуващите граници на Украйна, а именно – Руска Федерация, нахлу в Украйна, анексира Крим, окупира части от Донбас, вкара на нейна територия зелените си войничета и съвременно въоръжение. За осем години война загиват над 14 хил. Над 1,5 млн. станаха преселници и бежанци в родината си.

Русия агресор
Русия агресор

В интерактивната база данни на InformNapalm вече има доказателства за над 2,6 хил. кадрови руски военнослужещи, участвали в агресията против Украйна, и на над 50 типа съвременна руска военна техника. Скоро към базата ще бъде добавен и поименен списък с личните данни и снимките на военнопрестъпниците, съобщава Десислава Йованович от InformNapalm.

Вероятно, ще попитате, а какво е станало с ракетната база на територията на Украйна? В резултат на Будапещския меморандум от 43-а ракетна армия сега не остана почти нищо. Взривените остатъци от силозите и пускови установки, изградени 50 м под земята, се съхраняват 30 км от град Первомайск (Миколайвска област), където има музей на ракетните войски със стратегическо предназначение.(УВести)

Тази ракета трябвало да долети до САЩ за 20 мин.
А това е междуконтитентална балистическа ракета, известна на Запад като SS-20 Satana. Тя се е произвеждала в Днипро в завод ″Южмаш″, чийто директор е бил Леонид Кучма.

Ето го и ракетен силоз (шахта).

Снимки: ″Українска правда″