Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕНТЪНИ БЛИНКИН: РУСИЯ СЕ ГОТВИ ДА НАПАДНЕ УКРАЙНА, ТРЯБВА ДА СМЕ ГОТОВИ

Киев, 02 декември 2021.- Русия подготвя широкомащабно нахлуване в Украйна, заяви държавният секретар на САЩ Ентъни Блинкин.

В Рига той даде пресконференция, където се провежда среща на върха на министрите на външните работи на страните – членки на НАТО.

Според Вашингтон, напоследък се забелязва, освен струпване на руски войски край украинската гранита, и невиждана активност на Русия в информационната сфера. Антиукраинската пропаганда в социалните мрежи, например, скочи с 10 пъти и е стигнала до нивото 2014 г., когато Москва нападна Украйна – анексира Крим и окупира част от Донецка и Луганска области. Целта на този руски информационен поток е Украйна да се представи като агресор и да се оправдае подготовка и евентуално нахлуване в страната ни.

″Русия полага огромни усилия да дестабилизира Украйна и отвътре, – заяви Блинкин. – Този сценарий видяхме и по-рано, през 2014 г.″ Според него, Вашингтон не знае дали Кремъл, т.е., Владимир Путин, вече е взел решение за нападение. ″Но ние знаем, че той е способен да започне офанзива в най-кратки срокове, ако се реши. Затова трябва да сме готови до всякакви варианти и да предприемаме всичко Русия да промени този курс″, – каза Блинкин.

Според държавния департамент на САЩ, влизането на Украйна в НАТО не представлява заплаха за Русия. Но това се оспорва от Путин, който вчера заяви, че алиансът трябва да даде правни гаранции за неразширяване на НАТО на изток.

Същевременно в Русия активно се прокарва послание, че през този месец ще има онлайн среща между американския президент Джо Байден и Владимир Путин, на която ще се решат важни геополитически въпроси. В украинския сегмент на Фейсбук дори се коментира, да не би се подготвя Мюнхен-1938 в съвременната му интерпретация за умиротворяване на агресора, субектът на което вместо Чехословакия тогава ще стане Украйна сега.

При евентуален референдум 58% от украинците биха гласували за членството на Украйна в НАТО, показват данните от социологическото проучване на ″Рейтинг″.(УВести)

Още по темата:

ПЕТРО ПОРОШЕНКО: ИСКАМЕ ЧЕТИРИ ВИДА ЗАПАДНА ПОМОЩ, ЗА ДА СПРЕМ ПУТИН

ДМИТРО КУЛЕБА: ДАЛИ РУСКАТА АРМИЯ ЩЕ НАХЛУЕ В УКРАЙНА, ЗАВИСИ ОТ ДВА ФАКТОРА