Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЛУКАШЕНКО СЪВСЕМ СЕ РАЗКРАЧИ: ПРИЗНАВА КРИМ, ИСКА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ И ЩЕ ВОЮВА С УКРАЙНА

Киев, 01 декември 2021.- Белоруският диктатор съвсем клекна пред Русия. Готов е на всичко само и само да запази властта си.

Вчера той заяви, че Минск е готов да признае Крим за част от Русия и да го посети. Според него, и де-факто, и де-юре той е ″руски″ и това е станало след ″референдум″. ″С Путин сме се разбрали да го посетим″, – каза узурпаторът.

На съвещание с военни Александър Лукашенко подхвърли, че ще предложи на Кремъл да върне в Беларус ядрено оръжие. ″Ние сме готови да го поемем, – подчерта той. – Като добър стопанин не съм разрушил нищо, всичко е на мястото си″.  Очевидно, става дума за ракетната инфраструктура, по-специално, за ракетните силози.

Самозванецът не пропусна да спомене и Украйна. Той остро разкритикува Запада, че ″подбутва″ Киев към война с Русия. И ако тя пламне, ясно е, на чия страна ще бъде Беларус, недвузначно заяви Лукашенко.

Реакцията на официален Киев не закъсня. ″Ако Беларус признае Крим, това ще нанесе непоправим удар върху украинско-белоруските отношения, – каза Дмитро Кулеба – външен министър на Украйна. – Крим не е въпрос, по който ще се държим сдържано″.

Александър Лукашенко е на 67 г. Бивш директор на колхоз. Идва на власт през 1994 г. с популистки лозунг, че ще пребори мизерията и корупцията. Постепенно неутрализира опозиция и свободата на словото и установява диктатура. От 2006 г. е под санкции на ЕС за неспазване на правата на човека. С фалшификации се преизбира на всеки пет години. Изборите през 2021 г. ″печели″ с над 80%, което предизвиква масови протести. След потушаването им води политика на още по-дълбоко сближаване с Русия. В момента Беларус де-факто е част от Руската Федерация – и политически, и икономически тя изцяло зависи от Кремъл.(УВести)