Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В УКРАЙНА ДАВАТ ТОК 14 ЕНЕРГОБЛОКА НА АЕЦ, НО ВЪПРЕКИ ТОВА СЕ НАЛАГА ДА ВНАСЯМЕ

Киев, 01 декември 2021.- В момента в Украйна в АЕЦ работят 14 енергоблока от общо 15, съобщават от компанията ″Енергоатом″. Преди два дни в най-голямата в Европа атомна електроцентрала – ″Запорожка″, към 4-те работещи бяха включени още два блока. Планира се 15-я енергоблок да влезе в строй в края на януари 2022 г.

Общо Украйна разполага с четири АЕЦ – ″Южно-Украинска″, ″Ривненска″, ″Запорожка″ и ″Хмелницка″. АЕЦ ″Чернобил″ беше изведена от експроатацията още през декември 2000 г. До 2040 г. Киев планира да построи 14 нови атомни енергоблока.

През м.г. АЕЦ произведоха 51% (76,2 млрд. кВт-час) от общата електроенергия в страната. Останалото количество се пада върху ТЕЦ и ВЕЦ. Но през тази година, поради недостатъчни запаси от въглища и управленски пропуски на правителството на Володимир Зеленский, работят едва половината от ТЕС и ВЕЦ и страната изпитва дефицит от ток. Затова се налага да го внасяме, най-вечер, от Беларус, което предизвиква остра реакция от страна на основната опозиционна партия – ″Европейска солидарност″ на Петро Порошенко.(УВести)