Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ИСКА КАРДИНАЛНО ДА СМЕНИ БАЛАНСА НА СИЛИТЕ В РЕГИОНА

Киев, 30 ноември 2021.- В момента Русия преценява възможността за ново нахлуване в Украйна с цел кардинално да промени баланса на силите в региона, смята дипломат №1 на Украйна Дмитро Кулеба, който вчера даде брифинг за украински и чуждестранни журналисти.

След ″студената″ война, в Европа и не само се създаде нова ситуация и сега Москва се стреми да взриви установената архитектура на сигурност, със сила да прекрои държавни граници. ″Това го видяхме през 2008 г. в Грузия и през 2014 г. в Украйна – окупиране на Крим и война в Донбас″, – заяви пан Дмитро.

Защо именно сега? Защото ключовите съюзници на Украйна – Франция и Германия, в момента са фокусирани върху собствените проблеми: в Германия наскоро е имали избори и в момента се формира ново правителство, а в Франция такива предстоят. Руският политически инфраструктурен проект ″Северен поток – 2″ се сертифицира. ″Владимир Путин смята, че сега Западът е слаб и уязвим, – казва Дмитро Дулеба, – и е настъпил моментът да се промени баланс на силите в полза на Кремъл″. Според министъра, европейската демократична общност, САЩ и други страни трябва да покажат, че Путин греши, трябва да възпираме Русия и да я демотивираме към по-нататъшна агресия.

Официален Киев вече предложи на Запада конкретен пакет с мерки за това:

– първо – политическо възпиране (Москва трябва да получи сигнал, че агресията ще повлече след себе си тежки последици);

– второ – икономическо възпиране (да започнем да дискутираме за нови санкции, които ще бъдат приложени в случай на ескалацията);

– трето – възпиране по линия на сигурността (задълбочаване на сътрудничество с Украйна в отбранителната сфера).

През март 2014 г. Русия, която сее хаос и се стреми към нова Ялта, нападна Украйна, окупира Крим и част от Донецка и Луганска области. Светът осъди Москва и предприе икономически и политически санкции. Според българския президент Румен Радев, те не действат и следва да бъдат отменени.(УВести)